Αντιμέτωπος με μια κρίσιμη πολιτική δοκιμασία ο Τζο Μπάιντεν

Αντιμέτωπος με μια κρίσιμη πολιτική δοκιμασία ο Τζο Μπάιντεν

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσίως, ο Τζο Μπάιντεν κατηγορεί τον πρόεδρο Τραμπ ότι επιχείρησε να τον βλάψει πολιτικά ασκώντας ανάρμοστες πιέσεις στον πρόεδρο της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα επιπλήττει τα μέσα ενημέρωσης που ρωτούν για τις οικονομικές δραστηριότητες του γιου του, Χάντερ Μπάιντεν, στην Ουκρανία.

Κατ’ ιδίαν, στο επιτελείο του Μπάιντεν επικρατεί οργή και αβεβαιότητα, ενώ ο ίδιος ο υποψήφιος έχει μείνει εμβρόντητος από τις επαφές του Τραμπ με την ουκρανική κυβέρνηση και από τον ενθουσιασμό με τον οποίο ο πρόεδρος προσπαθεί να πλήξει την οικογένεια του αντιπάλου του.

Τώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων κάνει τα πρώτα βήματα στη διαδικασία παραπομπής του προέδρου σε δίκη, ο Μπάιντεν είναι αντιμέτωπος με μια κρίσιμη πολιτική δοκιμασία, το αποτέλεσμα της οποίας εξαρτάται από το πώς θα χειριστεί την άκρως απρόβλεπτη αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αϊόβα, την πρώτη πολιτεία που ψηφίζει στη μάχη για το χρίσμα του κόμματος, υποστήριξε ότι οι επιθέσεις του Τραμπ δείχνουν «πόσο υπολογίζει τον Μπάιντεν» ως αντίπαλο, αλλά εμπεριέχουν και πολιτικούς κινδύνους. «Είδα ανθρώπους που ήδη αμφιβάλλουν για τον Μπάιντεν, ίσως λόγω του μεγάλου πολιτικού παρελθόντος του, της ηλικίας του ή της ικανότητάς του να κερδίσει, να λένε “α, σπουδαία, ακόμη δεν αρχίσαμε!” και άλλους να λένε ότι, αφού του επιτίθεται έτσι ο Τραμπ, άρα τον θεωρεί σπουδαίο αντίπαλο».

Ο Μπάιντεν και οι συνεργάτες του ενθαρρύνουν τη δεύτερη ερμηνεία, προσπαθώντας να προβάλουν εικόνα ισχύος στις προκριματικές εκλογές και προειδοποιώντας τους εκπροσώπους του Τύπου ότι δεν θα ανεχθούν δημοσιεύματα που θα θεωρήσουν άδικα.

Ομως, οι σύμμαχοι του Μπάιντεν αναγνωρίζουν ότι περίμεναν εδώ και μήνες επικρίσεις για τις πολύπλοκες δραστηριότητες του Χάντερ Μπάιντεν στον τομέα των τραπεζών, των επενδύσεων και της άσκησης επιρροής (λόμπινγκ), οι οποίες συχνά επικαλύπτονταν με τη διαδρομή του πατέρα του σε θέσεις εξουσίας. Δεν απάντησαν κατά πόσον μελέτησαν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Χάντερ Μπάιντεν κατά την προετοιμασία της εκστρατείας του πατέρα του, υποστηρίζοντας ότι αυτό που πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος είναι η συμπεριφορά του Τραμπ.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι, ως αντιπρόεδρος, ο Μπάιντεν ενήργησε εν γνώσει του προς όφελος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Χάντερ στην Ουκρανία, αν και οι δραστηριότητες του Χάντερ τραβούν κατά καιρούς την προσοχή την τελευταία δεκαετία. Ο Χάντερ Μπάιντεν δούλευε στην τράπεζα MBNA του Ντελαγουέρ όταν ο πατέρας του εμπλεκόταν, ως γερουσιαστής, στην αναθεώρηση του πτωχευτικού κώδικα, ενώ ήταν διευθυντής επενδυτικού ταμείου με δραστηριότητες στο εξωτερικό ενόσω ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια την ώρα που ο Μπάιντεν επιχειρεί να ανακτήσει τη δυναμική του μετά ένα χλιαρό καλοκαίρι κι ενώ απειλείται όλο και περισσότερο από τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία έχει ελαφρύ προβάδισμα στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις πολιτείες της Αϊόβας και του Νιου Χαμσάιρ. Στις πολιτείες αυτές θα γίνουν οι πρώτες μάχες για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ο Τραμπ υποχρεώνει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Μπάιντεν να μην ασχοληθούν με τον γιο του. Την Τρίτη, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς απέφυγε να απαντήσει εάν το ξαφνικό ενδιαφέρον γύρω από τις δραστηριότητες του Χάντερ Μπάιντεν στο εξωτερικό μπορεί να αποδυναμώσει την εκστρατεία του πατέρα του. «Είστε εξαιρετικά ικανοί να αντιληφθείτε τέτοια πράγματα, θα αφήσω την κρίση σε εσάς», είπε ο Σάντερς στους δημοσιογράφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή