Προκλητικός και αμετανόητος ο Ζαΐρ Μπολσονάρο

Προκλητικός και αμετανόητος ο Ζαΐρ Μπολσονάρο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι εκτάσεις του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που ανήκουν στη Βραζιλία αποτελούν κυρίαρχη επικράτεια, επέμεινε ο πρόεδρος της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ, την Τρίτη. Οι περιβαλλοντολόγοι κατηγορούν αυτόν και την κυβέρνησή του ότι εθελοτυφλούν στην πρακτική του καθαρισμού γαιών από αγρότες και υλοτόμους, που επιταχύνει την αποψίλωση του παρθένου τροπικού δάσους. Ο ίδιος, βέβαια, εμφανίστηκε να αδιαφορεί για τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι αποτελεί «πλάνη» ο χαρακτηρισμός του Αμαζονίου ως «παγκόσμιας κληρονομιάς» και «λανθασμένη αντίληψη» ότι τα τροπικά δάση του είναι οι πνεύμονες του κόσμου.

Η Βραζιλία, στην οποία ανήκει περισσότερο από το 50% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, βίωσε σημαντική αύξηση των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή κατά το τρέχον έτος, σύμφωνα με τη ΝΑSΑ και άλλους φορείς. Οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας και οι πολιτικές του, μετά την εκλογή του τον Οκτώβριο, στην ουσία πυροδότησαν τις φετινές πυρκαγιές και ότι ενθάρρυνε τους υλοτόμους και τους κτηνοτρόφους βοοειδών να «καθαρίσουν» μεγάλες εκτάσεις του τροπικού δάσους χρησιμοποιώντας φωτιά.

Μιλώντας στη σύνοδο του ΟΗΕ, ο Μπολσονάρο δεν έχασε την ευκαιρία να κατακρίνει τα διεθνή ΜΜΕ για την αναμετάδοση των πυρκαγιών του Αμαζονίου, λέγοντας ότι είχαν ως μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. «Καταφεύγοντας σε αυτές τις πλάνες, κάποιες χώρες, αντί να βοηθήσουν, συμπεριφέρθηκαν με επαίσχυντο τρόπο και αποικιοκρατικό ύφος. Εθεσαν εν αμφιβόλω ακόμα και την πιο ιερή αξία μας, την εθνική κυριαρχία μας», είπε.

Ο Μπολσονάρο υπερασπίστηκε την κυβερνητική μεταχείριση των αυτόχθονων πληθυσμών λέγοντας ότι πολλοί είναι εκείνοι που τάσσονται υπέρ των πολιτικών που ακολουθήθηκαν. «Κάποιοι άνθρωποι, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Βραζιλίας, επέμειναν ότι έπρεπε να φερόμαστε στους ιθαγενείς του Αμαζονίου σαν να πρόκειται για ανθρώπους των σπηλαίων», δήλωσε. Περισσότεροι από 850.000 αυτόχθονες ζουν σε 450 περιοχές σε ολόκληρη τη Βραζιλία, οι οποίες συνιστούν περίπου το 12% της συνολικής έκτασης της χώρας. Οι περισσότεροι ζουν στην περιοχή του Αμαζονίου, ενώ ορισμένες φυλές παραμένουν απομονωμένες, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Μετά την εκλογή του, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο επανειλημμένως αμφισβήτησε την ανάγκη διατήρησης αυτών των προστατευόμενων περιοχών, που έχουν θεσμοθετηθεί από το Σύνταγμα της Βραζιλίας, υποστηρίζοντας ότι η έκτασή τους είναι δυσανάλογη με τον αριθμό των αυτοχθόνων που κατοικούν εκεί. Απώτερος στόχος του είναι να ανοίξει αυτές τις προστατευόμενες περιοχές στις εξορύξεις μετάλλων, στην υλοτομία και την αγροκτηνοτροφία, σχέδια που είναι άκρως αμφιλεγόμενα και έχουν προκαλέσει κατακραυγή.

Κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, τον Βραζιλιάνο πρόεδρο «υποδέχθηκαν» εκατοντάδες διαδηλωτές περιβαλλοντολόγοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή