Απογοητευμένο από την Ευρώπη το Ιράν

Απογοητευμένο από την Ευρώπη το Ιράν

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά τη δραματικών τόνων προειδοποίηση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί για τον άμεσο κίνδυνο ανάφλεξης στον Περσικό Κόλπο, ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αδυναμία των Ευρωπαίων να διασώσουν τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Παρά τις υποσχέσεις τους, οι Ευρωπαίοι πρακτικά συμπορεύονται με τις αμερικανικές κυρώσεις, δεν παίρνουν κανένα μέτρο και είναι απίθανο να κάνουν οτιδήποτε για την Ισλαμική Δημοκρατία στο μέλλον. Επομένως, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε οποιαδήποτε ελπίδα για τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Χαμενεΐ σε σύσκεψη ανώτατου οργάνου ιερωμένων.

Μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015, οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να τη διασώσουν, υποσχόμενοι στην Τεχεράνη ότι θα δημιουργήσουν μηχανισμό εμπορικών συναλλαγών που θα παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα και το Ιράν απειλεί ότι θα σταματήσει να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Χασάν Ροχανί εκφώνησε ομιλία δραματικών τόνων από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. «Η περιοχή μας βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και ένα μεμονωμένο λάθος μπορεί να προκαλέσει μεγάλη πυρκαγιά», δήλωσε. Ο πραγματιστής ηγέτης διεμήνυσε στις ΗΠΑ ότι η χώρα του «δεν θα διαπραγματευθεί ποτέ με έναν εχθρό, που θέλει να γονατίσει το Ιράν με το όπλο της φτώχειας». Αφησε, ωστόσο, ανοικτό ένα παράθυρο στη διπλωματία: «Παύστε τις κυρώσεις, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ροχανί, ο οποίος νωρίτερα δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιων τροποποιήσεων στη συμφωνία του 2015.

«Πρώτα οι γείτονες»

Απευθυνόμενος στα γειτονικά αραβικά κράτη του Κόλπου, ο Ροχανί τα κάλεσε να συμμετάσχουν σε «συμμαχία της ελπίδας», που θα εγγυάται την περιφερειακή σταθερότητα και την ομαλή μεταφορά πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ. «Πρώτα έρχονται οι γείτονες. Είμαστε γείτονες μεταξύ μας και όχι με τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε ο Ιρανός 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή