Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε ηλικία 86 ετών πέθανε χθες ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του. Ο εκλιπών εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1967 με το γκολικό κόμμα, στην περιφέρεια Κορέζ, σε ηλικία μόλις 35 ετών. Εκτοτε, ο Σιράκ υπήρξε υπουργός Εσωτερικών, Γεωργίας, πρωθυπουργός και δήμαρχος του Παρισιού.

Στις 17 Μαΐου 1995 εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας με το κόμμα RPR, το οποίο είχε ιδρύσει, διαδεχόμενος τον Φρανσουά Μιτεράν. Εμπνευσμένος από τον στρατηγό Ντε Γκωλ, ο Σιράκ επιλέγει ανεξάρτητη πορεία για την εξωτερική πολιτική της Γαλλίας και αντιτάσσεται σθεναρά στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, το 2003. Φιλόδοξος, μαχητικός και ετοιμόλογος, χαρακτηρίστηκε από συμμάχους και αντιπάλους «πολιτικό ζώο». Πάντα προσιτός στο κοινό, ο Σιράκ –παρά την απόσυρσή του από την πολιτική σκηνή– έχει μείνει στη μνήμη των Γάλλων ως καλός πρόεδρος, όπως έδειξε σφυγμομέτρηση του 2016, στην οποία 83% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είχαν καλές αναμνήσεις από την προεδρία του.

Παρά τον ήπιο και φιλικό χαρακτήρα του, ο Σιράκ θεωρείτο «λιοντάρι» στην πολιτική, όπως διαπίστωσε ο πρώην πρόεδρος Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ο οποίος διόρισε το 1974 πρωθυπουργό τον Σιράκ για να τον ανταμείψει για τη στήριξή του απέναντι στον εσωκομματικό του αντίπαλο, Ζακ Σαμπάν-Ντελμά. Το 1976, όμως, επέλεξε να παραιτηθεί ιδρύοντας το κόμμα RPR, το οποίο χαρακτήριζε «εργατικό κόμμα γαλλικού τύπου». Ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν δεν θα του συγχωρούσε ποτέ την «προδοσία», καθώς ευνόησε τη νίκη του Μιτεράν στις προεδρικές εκλογές του 1981. Συνεργάτες του Σιράκ επέμεναν ότι, παρά τη νόσο Αλτσχάιμερ, από την οποία έπασχε, ο πρώην πρόεδρος δεν  είχε χάσει τίποτε από το κέφι και τη σκωπτική διάθεσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή