Φάρμακο κατά της γήρανσης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά φάρμακα πέτυχαν να τετραπλασιάσουν το προσδόκιμο ζωής ποντικών, οι οποίοι ήταν γενετικά τροποποιημένοι, ώστε να ζουν μόνο μία εβδομάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η ανακάλυψη αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκρυπτογράφησης των μυστικών της γήρανσης.

Μελέτες

Ο μοριακός βιολόγος του Ινστιτούτου Μπακ για τη Μελέτη της Γήρανσης στο Νοβάτο της Καλιφόρνιας, δρ Σάιμον Μέλοφ, ανακοίνωσε χθες ότι η επιτυχής έρευνα βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες του, που είχαν αποδείξει ότι η χρήση αντιοξειδωτικών φαρμάκων επιμηκύνει τη ζωή νηματωδών σκουληκιών. Ο δρ Μέλοφ τόνισε, όμως, ότι η επιμήκυνση του βίου σκουληκιού ή γενετικά τροποποιημένου ποντικού δεν σημαίνει ότι ανακαλύφθηκε το ελιξήριο της αιώνιας ζωής, καταρρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις ελπίδες του διαρκώς γηράσκοντος πληθυσμού της γης. Η έρευνα του δρος Μέλοφ, που δημοσιεύεται στο Journal of Neuroscience, έδειξε για πρώτη φορά ότι τα φάρμακα αυτά είναι αποτελεσματικά στην επιμήκυνση του βίου θηλαστικών. «Αρχίζουμε να έχουμε μία καλή εικόνα για τις ζημιές που προκαλεί η γήρανση στον άνθρωπο», δήλωσε ο δρ Μέλοφ. Η οξείδωση είναι χημικό φαινόμενο που προκαλεί την εμφάνιση σκουριάς στα μέταλλα. Στα κύτταρα, όμως, η οξείδωση προκαλεί φθορές στο DNA, οδηγώντας ορισμένες φορές σε καρκίνο, άλλες ασθένειες και στις αλλαγές που προκαλεί η γήρανση, σύμφωνα με μερίδα του επιστημονικού κόσμου. Τα αντιοξειδωτικά περιέχουν βιταμίνες C και Ε.

Τα ποντίκια στην έρευνα του δρος Μέλοφ ήταν γενετικά τροποποιημένα, ώστε να υφίστανται μία μορφή οξειδωτικής φθοράς και να επιζούν περίπου μία εβδομάδα, χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ερευνητές να διαπιστώσουν γρήγορα τα αποτελέσματα της φθοράς αυτής. Ο δρ Μέλοφ εξηγεί ότι τα φάρμακα αυτά λειτουργούν εντοπίζοντας ελεύθερες ρίζες, τοξικά μόρια, τα οποία παράγονται σε κάθε κύτταρο του σώματος, υποπαράγωγο της καύσης ενέργειας. Τα αντιοξειδωτικά σκευάσματα εισέρχονται στα κύτταρα και στα μιτοχόνδρια, κέντρα του μεταβολισμού, ώστε να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα της γήρανσης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Η έρευνα απέδειξε ότι τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια επέζησαν περίπου τέσσερις εβδομάδες με τη χορήγηση του αντιοξειδωτικού φαρμάκου. «Η έρευνά μας δείχνει ότι τα αντιοξειδωτικά σκευάσματα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πρόληψη οξειδωτικών ζημιών στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο στην αντιμετώπιση ασθενειών, όπως του Πάρκινσον και εκείνης του Αλτσχάιμερ», αναφέρει με έκδηλη υπερηφάνεια ο δρ Μέλοφ.

Το επόμενο βήμα των ερευνών της ομάδας θα αφορά τη χορήγηση αντιοξειδωτικών σκευασμάτων σε ποντίκια που δεν έχουν δεχθεί γενετική τροποποίηση. «Εάν οι ενδείξεις συνεχίσουν να συγκεντρώνονται σχετικά με την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, που σχετίζονται με τη διαδικασία της γήρανσης, τότε μπορούμε να ισχυρισθούμε με κάποια βεβαιότητα ότι τα σκευάσματα αυτά θα είναι εξίσου αποτελεσματικά για την επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης των θηλαστικών», αναφέρει ο δρ Μέλοφ.

Το κόμμα του Τριμπλ, το μεγαλύτερο του κυβερνητικού συνασπισμού, απαιτεί ο ηγέτης του να καταλάβει την πρωθυπουργία της επαρχίας. Ο κυβερνητικός συνασπισμός, όμως, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη συμμετοχή του μεγαλύτερου κόμματος κάθε κοινότητας. «Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να κηρύξει νέες εκλογές για το Κοινοβούλιο», δήλωσε χθες ο Μάρτιν Μαγκίνες, ηγετικό πολιτικό στέλεχος του Σιν Φέιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή