Για προδότες στον Λευκό Οίκο ψάχνει ο Τραμπ

Για προδότες στον Λευκό Οίκο ψάχνει ο Τραμπ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό ομαλές συνθήκες, θα έπρεπε να είναι μια χαλαρή συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με το προσωπικό της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ, προτού ο Αμερικανός πρόεδρος επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, ύστερα από ένα βαρυφορτωμένο τετραήμερο στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού. Ωστόσο, η απόφαση των Δημοκρατικών να κινήσουν τη διαδικασία παραπομπής του και η δημοσιοποίηση των εκρηκτικών καταγγελιών ανώνυμου πληροφοριοδότη για την επίμαχη τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχαν φέρει εκτός εαυτού τον Τραμπ.

«Θα ήθελα να ξέρω ποιος είναι αυτός, ποιος είναι αυτός που έδωσε στον πληροφοριοδότη τις πληροφορίες. Γιατί είναι κάτι που πλησιάζει την κατασκοπεία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αφήνοντας ευθύς αμέσως να εννοηθεί ότι θα ταίριαζε στην περίπτωσή του ακόμη και η θανατική ποινή. «Γνωρίζετε τι συνηθίζαμε να κάνουμε τον παλιό καιρό, όταν είμαστε έξυπνοι. Εντάξει; Τους κατασκόπους και τους προδότες συνηθίζαμε να τους μεταχειριζόμαστε κάπως διαφορετικά από ό,τι συμβαίνει σήμερα».

Αν και τα περισσότερα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών τάσσονται για την ώρα στο πλευρό του, ο Τραμπ έχει βάσιμους λόγους να ανησυχεί. Ηδη, ισχυρής επιρροής γερουσιαστές, όπως ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Μιτ Ρόμνι, έχουν πάρει αποστάσεις από τον πρόεδρο, ο οποίος κατηγορείται ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του προς έναν ξένο ηγέτη για να κηλιδώσει έναν πολιτικό του αντίπαλο, τον Δημοκρατικό προεδρικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν.

Στο απέναντι στρατόπεδο, όλοι οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι καυτηρίασαν τον Τραμπ και συμφώνησαν με την παραπομπή του. Αρκετοί από αυτούς, όμως, εμφανίστηκαν διστακτικοί να καλύψουν τον Μπάιντεν. Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν δήλωσε ότι δεν είναι σωστό ο γιος ενός αντιπροέδρου των ΗΠΑ να συμμετέχει σε διοικητικό συμβούλιο ξένης εταιρείας, όπως συνέβη με τον Χάντερ Μπάιντεν, ενώ ο Μπέρνι Σάντερς και η Καμάλα Χάρις απέφυγαν να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις.

Οπως αναφέρουν οι New York Times, ο ανώνυμος πληροφοριοδότης που κατέθεσε καταγγελία εναντίον του Τραμπ ήταν αναλυτής της CIA με ειδίκευση στην Ευρώπη, ο οποίος είχε αποσπαστεί για ένα διάστημα στον Λευκό Οίκο. Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν στη δημοσιότητα τις συνομιλίες Τραμπ – Πούτιν, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στη διεθνή διπλωματική πρακτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή