Πενηντάρισε το «Abbey Road» των Beatles

Πενηντάρισε το «Abbey Road» των Beatles

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Πενήντα έτη έκλεισε την Πέμπτη το «Abbey Road», ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά άλμπουμ των διάσημων Σκαθαριών, των Beatles. Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 26 Σεπτεμβρίου 1969 και έλαβε το όνομα του δρόμου όπου ηχογραφήθηκε. Η υποδοχή του από τους κριτικούς δεν υπήρξε ιδιαίτερα θερμή, αλλά αμέσως έγινε εμπορική επιτυχία. Παρέμεινε στην πρώτη θέση της λίστας των δημοφιλέστερων δίσκων στη Βρετανία επί 17 εβδομάδες και στην πρώτη θέση της αντίστοιχης λίστας των ΗΠΑ επί 11 εβδομάδες, πουλώντας 4 εκατ. αντίτυπα μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες.

Τελικά, όπως αποδείχθηκε, το «Abbey Road» υπήρξε ουσιαστικά το κύκνειο άσμα των Σκαθαριών, καθώς ήταν ο τελευταίος δίσκος που ηχογράφησαν μαζί. (Το «Let it Be», που κυκλοφόρησε το 1970, είχε ήδη ηχογραφηθεί.) Ο Τζον Λένον είχε ανακοινώσει στα μέλη της παρέας ότι θα τους εγκατέλειπε λίγο πριν από την κυκλοφορία του δίσκου. Σε εκδήλωση τιμής για τον μισό αιώνα του «Abbey Road», επανακυκλοφόρησε την Πέμπτη μια επετειακή έκδοση του άλμπουμ, με παραγωγό τον Τζιλς Μάρτιν, ο πατέρας του οποίου, Τζορτζ, υπήρξε ο παραγωγός των Σκαθαριών. Η επετειακή έκδοση περιέχει και πρόσθετο υλικό συγκριτικά με την αυθεντική.

Οπως επισημαίνει ο Τζιλς Μάρτιν, ο πατέρας του πίστευε ότι το «Abbey Road» θα ήταν το τελευταίο άλμπουμ των Beatles. «Θεωρώ ότι τα Σκαθάρια γνώριζαν ότι τα πράγματα άλλαζαν. Πιστεύω ότι αναζητούσαν μια διέξοδο και ότι είχαν γίνει περισσότερο ατομικιστές. Επειδή οι δημιουργικοί άνθρωποι αναζητούν πάντα τη δημιουργικότητα, κάθε μέλος της ομάδας ήθελε να κάνει τα δικά του πράγματα».

Ακόμα και σήμερα, 50 χρόνια από την κυκλοφορία του δίσκου, εκατοντάδες τουρίστες συγκεντρώνονται στη διάσημη διάβαση πεζών της Abbey Road, ως ένα είδος προσκυνήματος στο αγαπημένο τους ποπ συγκρότημα, και προσπαθούν να αναπαράγουν την περίφημη φωτογραφία του εξωφύλλου του δίσκου, όπου οι τέσσερις Beatles (με τον Πολ Μακ Κάρτνεϊ ξυπόλυτο) διασχίζουν τη διάβαση.

Οπως αναφέρει ο Ρίτσαρντ Πόρτερ, παθιασμένος λάτρης του συγκροτήματος και διοργανωτής περιπάτων με θέμα τους Beatles, φέτος η δουλειά του έχει αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας των επετειακών εορτασμών, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που υπήρξε μάρτυρας προτάσεων γάμου οι οποίες έλαβαν χώρα στο μέσο της ιστορικής διάβασης.