ΚΟΣΜΟΣ

Τον… λογαριασμό του τηλεφώνου περιμένει ο Τραμπ

Τον… λογαριασμό του τηλεφώνου περιμένει ο Τραμπ

Από τη μαχητικότητα στη μοιρολατρία μετακινήθηκε μέσα σε λίγες ώρες η διάθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζοντας την Τετάρτη τις πρώτες ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την πρόταση της Βουλής των Αντιπροσώπων για παραπομπή του ενώπιον της νομοθετικής εξουσίας με το ερώτημα της καθαίρεσής του. Στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκεται τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου τον Ιούλιο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τον οποίο ο Τραμπ ζητάει την πραγματοποίηση έρευνας διαφθοράς γύρω από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Δημοκρατικού υποψηφίου για το χρίσμα και πρώην αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν και του γιου του, Χάντερ, στην Ουκρανία.

Σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου περιέγραψαν πως παρά τις προσπάθειές του να εμφανισθεί ανέμελος, ο Τραμπ ξέσπασε κατ’ ιδίαν σε οργισμένο μονόλογο, μιλώντας για συνωμοσία. Το απόγευμα της Τετάρτης, όμως, το άγχος του προέδρου είχε δώσει τη θέση του στην εξάντληση, κάτι το οποίο φάνηκε καθαρά στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την επίσκεψή του στον ΟΗΕ και στην οποία ο πρόεδρος μιλούσε ασυνήθιστα αργά και χωρίς ειρμό. Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος απαρίθμησε τους 28 ηγέτες κρατών, με τους οποίους συναντήθηκε στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι δυστυχώς, οι δημοσιογράφοι ενδιαφέρθηκαν πιο πολύ για το τηλεφώνημά του με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

«Ξύπνησα από τα ξημερώματα και είχα επαφές με αξιωματούχους διάφορων χωρών μέχρι αργά τη νύχτα και όλα αυτά για το καλό της χώρας μας και ο Τύπος εδώ δεν καλύπτει τίποτα από όλα αυτά», είπε με εμφανές παράπονο ο πρόεδρος Τραμπ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τηλεφώνημά του με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ ανέφερε: «Δεν απείλησα κανέναν. Το ίδιο είπε και ο Ουκρανός πρόεδρος. Καμία πίεση δεν του ασκήθηκε. Ολα είναι μία φάρσα. Μία μεγάλη φάρσα». Ο Αμερικανός πρόεδρος έμοιαζε τη στιγμή εκείνη να συνειδητοποιεί ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι αφιερωμένοι σε περίπλοκη και επικίνδυνη δικαστική διαμάχη με τη νομοθετική εξουσία. Παρά τις προσπάθειες συμμάχων του προέδρου να υποβαθμίσουν τη σημασία του περιεχομένου της τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Ζελένσκι, δύο στενοί του συνεργάτες αποκάλυψαν ότι τέτοιες μεθόδους χρησιμοποιεί ο Τραμπ στις διαπραγματεύσεις του με όλους τους ξένους ηγέτες: κολακεία, προτάσεις συνεργασίας και –τέλος– η «χάρη», που ζητάει επιτακτικά ο Τραμπ από τον συνομιλητή του. «Δεν απείλησα κανέναν. Οι δημοσιογράφοι με ρωτούσαν για τον Ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος είπε καθαρά ότι δεν δέχθηκε την παραμικρή πίεση», είπε ο Τραμπ.

Στον Λευκό Οίκο, το προσωπικό της προεδρίας εξέφραζε την Πέμπτη την απογοήτευσή του για την επιθετική τακτική των Δημοκρατικών, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία παραπομπής θα σημάνει την αναστολή του νομοθετικού έργου για τους ερχόμενους 13 μήνες, μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Κάποια στελέχη του Λευκού Οίκου εξέφραζαν φόβους για εμφάνιση νέων μαρτύρων που θα καταθέσουν για τις επαφές του Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο. Παρότι η νομική υπηρεσία του Λευκού Οίκου δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει την έρευνα, άλλες υπηρεσίες της Δυτικής Πτέρυγας υπολειτουργούν εξαιτίας ελλείψεων προσωπικού και υπερβολικού φόρτου εργασίας.

Το πρωί της Πέμπτης, ο πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής, επαναλαμβάνοντας ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι κατασκευασμένες και μέρος συνωμοσίας των Δημοκρατικών. Σύμμαχοι του προέδρου Τραμπ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος αντιμετωπίζει την έρευνα για παραπομπή του ως θετική πολιτική εξέλιξη, η οποία θα «γυρίσει» εναντίον των Δημοκρατικών συνωμοτών. Την ίδια ώρα, πρόσωπα από τον στενό κύκλο του προέδρου υπογραμμίζουν ότι ο Τραμπ δεν επιθυμεί να γίνει ο τρίτος πρόεδρος στην Ιστορία, μετά τον Αντριου Τζόνσον και τον Μπιλ Κλίντον, που παραπέμπεται για να καθαιρεθεί.

Η περίπτωση Κλίντον

Αλλοι σύμμαχοι του Τραμπ, όπως ο Νιούτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τη διάρκεια της παραπομπής του Κλίντον, εκτιμά ότι η υπόθεση μπορεί να ευνοήσει τον Τραμπ, καθώς θα οδηγήσει σε νέα ερωτήματα γύρω από τις επιχειρηματικές και πολιτικές δραστηριότητες της οικογένειας Μπάιντεν στο εξωτερικό. «Χωρίς να το συνειδητοποιήσει, η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, βύθισε την προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν. Η πρόταση καθαίρεσης κατά του Κλίντον έπληξε πολιτικά τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς οι ψηφοφόροι αντέδρασαν στην προτεραιότητα που έδωσε η νομοθετική εξουσία στην έρευνα, εις βάρος της οικονομίας», λέει ο Γκίνγκριτς.

Σκληρά λόγια επιφυλάσσουν, όμως, στελέχη της κυβέρνησης για τον παλιό φίλο και προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ, Ρούντολφ Τζουλιάνι. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης είχε επανειλημμένως μοιρασθεί με τον Τραμπ την πεποίθησή του ότι η Ουκρανία είχε αναμειχθεί στις προεδρικές εκλογές του 2016, άποψη την οποία στηρίζει πλέον παθιασμένα ο Αμερικανός πρόεδρος. Στελέχη του Λευκού Οίκου πιστεύουν ότι ο Τζουλιάνι στην προθυμία του να εμφανίσει κάτι που θα ικανοποιούσε τον πρόεδρο, υπερέβαλε στις εκτιμήσεις του για τις δήθεν παρανομίες των Μπάιντεν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Τετάρτης, ο πρόεδρος Τραμπ ρωτούσε τους γύρω του εάν είχαν διαβάσει την περίληψη της συνομιλίας του με τον Ζελένσκι, λέγοντας ότι δεν περιείχε τίποτα κακό για τον ίδιο, περιγράφοντας τη δημοσιοποίησή της ως τολμηρή κίνηση διαφάνειας. Το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, ο Τραμπ συμμετείχε σε εκδήλωση γνωριμίας χρηματοδοτών του, όπου εμφανίσθηκε ευδιάθετος. Πολλοί συνομιλητές του, όμως, είπαν ότι ο πρόεδρος έμοιαζε αφηρημένος και αγχώδης.

Το αίτημα και τα ανταλλάγματα

Για ξεκάθαρο εκβιασμό κάνουν λόγο οι επικριτές του προέδρου Τραμπ, έχοντας μελετήσει την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. Ο Τραμπ εμφανίζεται να απαιτεί από τον Ζελένσκι να διατάξει την πραγματοποίηση δικαστικής έρευνας για διαφθορά, με στόχο τον διορισμό τού γιου τού Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, στο διοικητικό συμβούλιο ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας. Σε αντάλλαγμα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπόσχεται να αποδεσμεύσει αμυντική βοήθεια προς την Ουκρανία και να προωθήσει την πώληση αμερικανικών αντιαρματικών πυραύλων στο Κίεβο. Πίσω από τα λόγια του Τραμπ κρύβεται η απειλή ότι ενδεχόμενη άρνηση του Ζελένσκι να διατάξει έρευνα για τον Μπάιντεν θα σημάνει νέες καθυστερήσεις στην καταβολή των αμερικανικών κεφαλαίων. Στη συνομιλία του με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ αναπαράγει στο σύνολό τους τα αμφίβολης ακρίβειας στερεότυπα που προωθεί το ειδησεογραφικό δίκτυο Fox News, όπως το ότι η διείσδυση χάκερ στα ηλεκτρονικά δίκτυα του Δημοκρατικού Κόμματος την προεκλογική περίοδο του 2016 έγινε από την Ουκρανία.