Λαίδη Μπρέντα Χέιλ: Η Σιδηρά Κυρία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας που έβαλε σε μπελάδες τον Μπόρις Τζόνσον

Λαίδη Μπρέντα Χέιλ: Η Σιδηρά Κυρία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας που έβαλε σε μπελάδες τον Μπόρις Τζόνσον

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να είναι η πρώτη γυναίκα σ' αυτή τη θέση και να ανακοίνωσε μια ιστορική δικαστική απόφαση, η οποία έβαλε σε μπελάδες τον Μπόρις Τζόνσον και έδωσε νέες ελπίδες στους αντιπάλους του Brexit, όμως ο λόγος που η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας Λαίδη Μπρέντα Χέιλ πρωταγωνίστησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν μια… καρφίτσα σε σχήμα αράχνης που φορούσε στο πέτο της.

«Η γυναίκα αράχνη» ή «Η Μπιγιονσέ του δικαστικού σώματος» έκρινε «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη» την αναστολή της λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου με απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού.

«Η 74χρονη Λαίδη Χέιλ θυμίζει μια γλυκιά ηλικιωμένη που θα σε κέρναγε τσάι και χειροποίητα μπισκότα ενώ θα σου αφηγείτο τις περιπέτειές της στην αντίσταση με τις αποστολές δολοφονίας που αναλάμβανε στη διάρκεια του πολέμου», όπως χαρακτηριστικά έγραψε ένας χρήστης του Twitter.

Ενώ έγινε ευρύτερα γνωστή λόγω της ιστορικής της αυτής απόφασης, η Λαίδη Χέιλ είναι για πολλούς λόγους μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα.

Γεννημένη στο Λιντς της βόρειας Αγγλίας το 1945 η Λαίδη Χέιλ φοίτησε σε δημόσιο σχολείο και σπούδασε Νομική στο πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ απ΄όπου και αποφοίτησε πρώτη στη χρονιά της. Αρχικά ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και δίδαξε Νομικά στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ από το 1966 ως το 1984, ενώ παράλληλα έκανε την άσκησή της. Την περίοδο που δίδασκε και διάβαζε για τις εξετάσεις του δικηγορικού συλλόγου, εργαζόταν παράλληλα σε μια παμπ. Στις εξετάσεις ήρθε και πάλι πρώτη.

Ειδικεύτηκε στο Οικογενειακό Δίκαιο και στο Δίκαιο Κοινωνικής Πρόνοιας, υπήρξε ιδρύτρια και αρχισυντάκτρια της Επιθεώρησης Οικογενειακού Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Πρόνοιας και έγραψε ένα πρωτοποριακό βιβλίο με τίτλο «Η Οικογένεια, ο Νόμος και η Κοινωνία».

Η Χέιλ είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του οποίου μόνο τρία από τα 12 μέλη είναι γυναίκες.

Έχει δώσει αγώνες για την ισότητα των φύλων, γεγονός που της εξασφάλισε ένα δισέλιδο στο τεύχος Φεβρουαρίου του Vogue σε αφιέρωμά του για τα 100 χρόνια από τότε που οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα να δικηγορούν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είναι ο μοναδικός θεσμός όπου κυριαρχούν οι άνδρες και τον οποίον κατέκτησε η Λαίδη Χέιλ.

Το 1984, έγινε η πρώτη γυναίκα-και το νεαρότερο πρόσωπο- που διορίστηκε στην Νομική Επιτροπή, ένα όργανο, το οποίο προωθεί την νομική μεταρρύθμιση, όπου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε μεταρρυθμίσεις-ορόσημα, περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στον Νόμο Περί Τέκνων το 1989, αλλά και στον Νόμο για τα Άτομα Με Νοητικές Αναπηρίες. Ο Νόμος Περί Τέκνων καλεί την κυβέρνηση και άλλους δημόσιους οργανισμούς να θέτουν στο επίκεντρο των αποφάσεών τους το συμφέρον του παιδιού και θεωρείται ένα κομβικό βήμα για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

Το 1994 η Λαίδη Χέιλ διορίστηκε δικαστής στο Ανώτερο Δικαστήριο και έγινε η πρώτη δικαστής που αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο προερχόμενη από τον ακαδημαϊκό χώρο και τον χώρο του δημοσίου, ενώ το 1999 έγινε η δεύτερη γυναίκα που προήχθη στο Εφετείο.

Η δυναμική δικαστής έχει εναντιωθεί στο να φορούν οι δικηγόροι και οι δικαστές περούκα στο δικαστήριο, ένα έθιμο το οποίο έχει χαρακτηρίσει "ανόητο" και αναχρονιστικό.

«Η κυριότερη ένστασή μου είναι ότι οι περούκες είναι ανδρικές», είχε δηλώσει το 2013. «Φυσικά, αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι πρώτες γυναίκες δικηγόροι ήθελαν να φοράνε περούκες. Γιατί ήθελαν να μοιάζουν σαν όλους τους άλλους. Αλλά έχουμε προχωρήσει από τότε».

Στο Ανώτατο Δικαστήριο διορίστηκε πρόεδρος τον Σεπτέμβριο του 2017 διαδεχόμενη τον Λόρδο Νιουμπέργκερ του Άμποτσμπερι. Είχε προγηθεί ο διορισμός της στη θέση της αντιπροέδρου του σώματος τον Ιούνιο του 2013.

Παντρεύτηκε τον Άντονι Χόγκετ, έναν καθηγητή του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη. Αργότερα όμως χώρισαν και η Λαίδη Χέιλ παντρεύτηκε το 1992 τον Τζούλιαν Φάραντ, έναν πρώην καθηγητή Νομικής του ίδιου πανεπιστημίου και συνάδελφό της στην Νομική Επιτροπή.

Η Χέιλ κερδίζει ετησίως περίπου 254.000 ευρώ ως πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι το 2018 συμμετείχε στον ημιτελικό της εκπομπής μαγειρικής του BBC One, Master Chef, η οποία είχε αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τότε που οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου. Η Χέιλ είχε κληθεί να αποφασίσει ποιός από τους επτά σεφ θα πήγαινε στον τελικό παρότι η μαγειρική δεν είναι το φόρτε της.

«Στο σχολείο ήμουν άριστη στα πάντα εκτός από τα καλλιτεχνικά, την γυμναστική και τα οικοκυρικά», είχε δηλώσει κάποτε.

«Η καθηγήτριά μου της μαγειρικής αναστέναζε κάθε φορά που έμπαινα στην τάξη».

Οι νέοι θαυμαστές της, πάντως, θα απογοητευτούν όταν πληροφορηθούν ότι πρόκειται να αποχωρήσει από την θέση της προέδρου στο τέλος του χρόνου, καθώς θα κλείσει τα 75 τον Ιανουάριο-το υποχρεωτικό όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των δικαστών που διορίστηκαν πριν από το 1995.

Πηγή: BBC, THE GUARDIAN, THE EXPRESS,CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή