ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Απορρίφθηκαν οι υποψηφιότητες της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας από το Ευρωκοινοβούλιο

Κομισιόν: Απορρίφθηκαν οι υποψηφιότητες της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας από το Ευρωκοινοβούλιο

Μία αποδυναμωμένη ομάδα παρουσιάζεται από σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν από την έναρξη του μεγάλου προφορικού τεστ που θα οδηγήσει στην επικύρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, οι 26 υποψήφιοι επίτροποι θα αντιμετωπίσουν τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, το πράσινο φως των οποίων είναι υποχρεωτικό για την ανάληψη των καθηκόντων τους. Το 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν δίστασε να απορρίψει την υποψηφιότητα ενός Σλοβένου υποψηφίου. Οσο για τον Γάλλο σοσιαλιστή Πιερ Μοσκοβισί και τον Ισπανό συντηρητικό Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, οι υποψηφιότητές τους δεν εγκρίθηκαν παρά έπειτα από μία διευθέτηση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ομάδα της Φον Ντερ Λάιεν έχει δεχθεί ήδη πλήγματα. Ηδη, οι ευρωβουλευτές ανακοίνωσαν σήμερα ότι απέρριψαν για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων τις υποψηφιότητες της Ρουμάνας σοσιαλδημοκράτη Ροβάνα Πλουμπ (Μεταφορές) και του Ούγγρου συντηρητικού Λάζλο Τροσάνι (Γειτονία και Διεύρυνση).

Κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας, τα μέλη της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου, η οποία είναι επιφορτισμένη με την επικύρωση των υποψηφιοτήτων, «επιβεβαίωσαν ότι οι δύο επίτροποι δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξαιτίας υποψιών για σύγκρουση συμφερόντων, γεγονός που μπλοκάρει τον διορισμό τους», ανακοίνωσε η Μανόν Ομπρί, βουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE).

Η άρνηση της επιτροπής προκάλεσε τη διακοπή των ακροάσεων αυτών των δύο υποψηφίων, αλλά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από την κοινοβουλευτική επιτροπή να διευκρινίσει περαιτέρω την απόφασή της, είτε ζητώντας περισσότερα στοιχεία είτε απαιτώντας από τα δύο κράτη μέλη να ορίσουν νέους υποψηφίους.

Η Ροβάνα Πλουμπ ελέγχεται από το Κοινοβούλιο για προβληματικά δάνεια, ενώ ο Λάζλο Τροσάνι για τις σχέσεις του με το δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε το 1991, πριν αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της διαφθοράς, Olaf, έδωσε αντίθετα το πράσινο φως για την υποψηφιότητα του Πολωνού Γιάνους Βολτσισόφσκι, ζητώντας την κάλυψη εκ μέρους του ταξιδιωτικών εξόδων ύψους 11.250 ευρώ χωρίς να προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον του.

Η Olaf διεξάγει δεύτερη έρευνα για την Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ, η οποία έχει υπάρξει επίσης ευρωβουλευτής. Ο φάκελός της παραμένει ανοικτός, αλλά η ίδια επέστρεψε το ποσόν των 45.000 των αδικαιολογήτως καταβληθέντων σε αυτήν εξόδων.

Η Σιλβί Γκουλάρ (Εσωτερική Αγορά) έλαβε το πράσινο φως της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων, αλλά δεν θα αποφύγει τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, όπως και ορισμένοι ακόμη συνυποψήφιοί της.

Ερευνα για κατηγορίες για διαφθορά κατά του Βέλγου Ντιντιέ Ρεντέρ (Δικαιοσύνη) τέθηκε την Παρασκευή στο αρχείο. Ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ, υποψήφιος ως νέος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο οποίος βαρύνεται με την επιβολή προστίμου ύψους 30.000 πέρυσι για την πώληση μετοχών μίας εταιρείας, στης οποίας το διοικητικό συμβούλιο συμμετείχε λίγο πριν κηρύξει στάση πληρωμών.

«Ολοι οι υποψήφιοι θα έχουν ίσες ευκαιρίες, αλλά οι υποψήφιοι θα πρέπει να μας πείσουν ότι έχουν τα προσόντα για την θέση και ότι η ακεραιότητά τους είναι αναμφισβήτητη», όπως ανακοίνωσαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οι ευρωβουλευτές είναι επίσης πιθανόν ότι θα ελέγξουν, εκτός από πρόσωπα, και τίτλους χαρτοφυλακίων, όπως είναι ο τίτλος «Προστασία του ευρωπαϊκού μας τρόπου ζωής». Υποψήφιος για την αρμοδιότητα είναι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει την Μετανάστευση και τις Υποθέσεις Εσωτερικής Πολιτικής. Ο τίτλος προκάλεσε πολεμική.

Απέναντι στις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα περιθώρια ελιγμών της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι περιορισμένα, καθώς ο διορισμός της επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο με ισχνή πλειοψηφία 9 βουλευτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ