Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι απελευθέρωσαν 290 κρατουμένους

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι απελευθέρωσαν 290 κρατουμένους

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες κρατουμένους απελευθέρωσαν σήμερα οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, σε μια μονομερή πρωτοβουλία, που χαιρέτισε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών εκφράζοντας την ελπίδα ότι ενδεχομένως θα οδηγήσει σε περαιτέρω πρόοδο σε μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, που διευκόλυνε την απελευθέρωση, ανέφερε ότι 290 υπήκοοι Υεμένης μεταφέρθηκαν από την ελεγχόμενη από τους Χούθι πρωτεύουσα Σαναά στα σπίτια τους.

Η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των Χούθι και της διεθνώς αναγνωρισμένης και με τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας κυβέρνησης της Υεμένης ήταν ένας από τους τρεις πυλώνες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Σουηδία τον Δεκέμβριο του 2018, σε μια προσπάθεια επίλυσης της τετράχρονης σύρραξης.

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι απελευθέρωσαν 290 κρατουμένους-1

Η συμφωνία, που αφορά 7.000 κρατουμένους σε κάθε πλευρά, είχε «παγώσει», καθώς οι δύο πλευρές δυσκολεύονταν να συμφωνήσουν κατά τις συνομιλίες για την εφαρμογή της.

Σήμερα, οι Χούθι δήλωσαν ότι θα αφήσουν ελεύθερους 350 κρατουμένους από τους καταλόγους που καταρτίστηκαν βάσει της συμφωνίας της Σουηδίας, περιλαμβανομένων τριών Σαουδαράβων, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.

«Η πρωτοβουλία μας αποδεικνύει την αξιοπιστία μας στην εφαρμογή της συμφωνίας της Σουηδίας και καλούμε και την άλλη πλευρά να προχωρήσει σε ένα παρεμφερές βήμα» επισήμανε ο επικεφαλής της επιτροπής κρατουμένων των Χούθι Άμπντουλ Κάντερ αλ Μουρτάντα, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από το al-Masirah TV.

«Ελπίζω ότι αυτό το βήμα θα οδηγήσει σε περαιτέρω πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν την ανταλλαγή όλων των κρατουμένων, που σχετίζονται με τη σύρραξη, βάσει της Συμφωνίας της Στοκχόλμης» επισήμανε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή