Πίεσε και τον Μόρισον για τον Μιούλερ ο Τραμπ

Πίεσε και τον Μόρισον για τον Μιούλερ ο Τραμπ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ μαίνεται στην Ουάσιγκτον ο θόρυβος για την υπόθεση Τραμπ – Ζελένσκι, οι New York Times έφεραν στη δημοσιότητα και δεύτερο κρούσμα άσκησης πίεσης, από τον Αμερικανό πρόεδρο, σε ξένο ηγέτη συμμαχικής χώρας για την εξασφάλιση πολιτικού οφέλους εις βάρος αντιπάλων του, στο εσωτερικό των ΗΠΑ.Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, ο Αμερικανός πρόεδρος πίεσε τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, στη διάρκεια μυστικής τηλεφωνικής συνδιάλεξης, να βοηθήσει τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ, ο οποίος είχε αναλάβει μια πολύ λεπτή αποστολή: να επιθεωρήσει την πολύκροτη έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για τα θρυλούμενα περί σύμπραξης Τραμπ –  Ρώσων με στόχο τον επηρεασμό των εκλογών του 2016 εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον και υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Προφανώς, ο Αμερικανός πρόεδρος επιδίωξε να βρει επιβαρυντικά στοιχεία για τον Μιούλερ ώστε να δικαιολογήσει την άποψή του περί «κυνηγιού μαγισσών» με στόχο τον ίδιο, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020. Η έρευνα του FBI για τη ρωσική υπόθεση είχε ξεκινήσει από τη στιγμή που Αυστραλοί αξιωματούχοι πληροφόρησαν το ομοσπονδιακό γραφείο ότι οι Ρώσοι είχαν προσφέρει σε ανθρώπους του επιτελείου Τραμπ επιβαρυντικά στοιχεία για τη Χίλαρι Κλίντον, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.  Οι πληροφορίες αυτές περιέπεσαν στα χέρια της κυβέρνησης της Αυστραλίας ύστερα από συνάντηση που είχε αξιωματούχος της χώρας με τον Τζορτζ Παπαδόπουλος, τότε στέλεχος του επιτελείου Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, στο Λονδίνο, τον Μάιο του 2016. Ο Παπαδόπουλος, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι εκείνος που πληροφόρησε τους Αυστραλούς για τα ρωσικής προέλευσης στοιχεία που θα «έκαιγαν» την Κλίντον, τα οποία κατά κύριο λόγο προέρχονταν από την ηλεκτρονική αλληλογραφία της.

Στο μεταξύ, έγινε χθες γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ήταν παρών στην επίμαχη τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 24 Ιουλίου. Τέλος, η επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών της Βουλής, που ερευνά την υπόθεση της παραπομπής Τραμπ, κάλεσε για κατάθεση τον προσωπικό δικηγόρο του Αμερικανού προέδρου, Ρούντολφ Τζουλιάνι, από τα κεντρικά πρόσωπα του ουκρανικού δράματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή