Η στρατηγική Ερντογάν στη βόρεια Συρία

Η στρατηγική Ερντογάν στη βόρεια Συρία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Το τελεσίγραφο της Τουρκίας για την από κοινού με τις ΗΠΑ δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη βόρεια Συρία έως τα τέλη Σεπτεμβρίου παρήλθε, αφήνοντας ανοικτή την απειλή μονομερούς δράσης εκ μέρους της Αγκυρας να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την περιοχή. Με βάση το σχέδιο του Τούρκου προέδρου, δύο εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν εκεί, με διεθνή υποστήριξη. Αν εφαρμοστεί το πλάνο, θα μπορούσε να υποδιπλασιαστεί ο αριθμός των προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία και να εκδιωχθεί ταυτόχρονα η κουρδική πολιτοφυλακή (YPG) από τα σύνορα.

Η Αγκυρα πρέπει να είναι ισχυρή τόσο στο τραπέζι όσο και στο πεδίο, συνηθίζει να λέει ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αυτή είναι και η στρατηγική της χώρας του στην προσπάθειά της να συνδιαμορφώσει το μέλλον της Συρίας, μαζί με τις ΗΠΑ, το Ιράν και τη Ρωσία. Ωστόσο, η έμφαση που δίνει η Τουρκία στη μεταφορά των προσφύγων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεταφορά σουνιτών Αράβων στην καρδιά της παραδοσιακά κουρδικής βόρειας Συρίας, είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις στους συμμάχους της Αγκυρας, οι οποίοι αντιτίθενται σε αλλαγές στη δημογραφική ισορροπία της περιοχής.

Διπλωμάτες, αναλυτές και στελέχη της τουρκικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι ο Ερντογάν δεν θα ρισκάρει να ενοχλήσει τις ΗΠΑ με μια συντεταγμένη στρατιωτική διείσδυση στη Συρία. Ηδη, όμως, έχει εγκαινιάσει δύο επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία τα τελευταία τρία χρόνια και διατείνεται ότι οι προετοιμασίες για μια τρίτη έχουν ολοκληρωθεί. Ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα του θα μπορούσε να ανοίξει τις πύλες και να κατακλύσει την Ευρώπη με μετανάστες, εάν δεν λάβει οικονομική ενίσχυση από την Ε.Ε. Προτού μεταβεί στον ΟΗΕ, είχε δηλώσει ότι θα θέσει το θέμα στον Ντ. Τραμπ και στους ηγέτες της Ε.Ε., αλλά επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη άπραγος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή