Παρέλαση στο Πεκίνο, αίμα στο Χονγκ Κονγκ

Παρέλαση στο Πεκίνο, αίμα στο Χονγκ Κονγκ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση στην ιστορία της, η Κίνα γιόρτασε χθες τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την 1η Οκτωβρίου του 1949, ημέρα κατά την οποία ο Μάο Τσετούνγκ κήρυξε την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας, στην Πύλη της Ουράνιας Γαλήνης, την πασίγνωστη πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. «Καμία δύναμη δεν μπορεί να εμποδίσει τον κινεζικό λαό να προχωρήσει μπροστά», δια-κήρυξε ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ, από το ίδιο ακριβώς σημείο, ντυμένος με μολυβί κοστούμι σε στυλ Μάο. Ο άνθρωπος που θεωρείται διεθνώς ο πιο ισχυρός ηγέτης της Λαϊκής Κίνας μετά τον ιδρυτή της διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «αύριο θα ευημερεί ακόμη περισσότερο» και ότι θα συνεχίσει να είναι ανοικτή στην οικονομική συνεργασία με ολόκληρο τον κόσμο.

Σκιές στον εορτασμό της χθεσινής επετείου έριξαν, ωστόσο, οι νέες ταραχές στο Χονγκ Κονγκ, στη διάρκεια των οποίων ένας 18χρονος τραυματίστηκε σοβαρά στο στήθος από σφαίρα αστυνομικού. Ηταν η πρώτη φορά στους τέσσερις μήνες των κινητοποιήσεων, που μαίνονται στην πιο ελεύθερη και κοσμοπολίτικη πόλη της Κίνας, που αστυνομικός έκανε χρήση πραγματικών πυρών.

Δύο βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν λίγους αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων να βρίσκονται αντιμέτωποι με 12 διαδηλωτές που φορούσαν κουκούλες και προσπαθούσαν να χτυπήσουν τα όργανα της τάξης με ομπρέλες και μεταλλικές ράβδους. Ενας αστυνομικός που είχε αποσπαστεί από τους συναδέλφους του εικονίζεται να ανοίγει πυρ εναντίον νεαρού διαδηλωτή, ο οποίος τον είχε πλησιάσει και προσπαθούσε να τον χτυπήσει με μεταλλική ράβδο. Η εκπρόσωπος Τύπου της τοπικής αστυνομίας έκανε λόγο για πράξη αυτοάμυνας του αστυνομικού οργάνου απέναντι σε «ταραξίες» με δολοφονικές διαθέσεις.

Δέσποσαν οι πύραυλοι

Στη χθεσινή παρέλαση του Πεκίνου έλαβαν μέρος 580 άρματα μάχης και 15.000 στρατιώτες, με πρώτους τους Κινέζους κυανόκρανους που υπηρετούν σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο. Την παράσταση έκλεψαν νέοι υπερηχητικοί πύραυλοι κινεζικής κατασκευής με βεληνεκές 15.000 χλμ., που μπορούν να χτυπήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέσα σε 30 λεπτά. Ο Σι Τζινπίνγκ επιθεώρησε, όρθιος επάνω σε ανοικτή λιμουζίνα, τα στρατεύματα, προτού εκφωνήσει την ομιλία του, όπου τόνισε ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός θα υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια της χώρας, συμβάλλοντας παράλληλα στην προάσπιση της διεθνούς ειρήνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή