Μπαράζ ακροάσεων στην Ευρώπη

Μπαράζ ακροάσεων στην Ευρώπη

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Συνεχίστηκαν χθες, για δεύτερη ημέρα, οι ακροάσεις των ορισθέντων και ορισθεισών επιτρόπων στο Eυρωκοινοβούλιο, με τους ευρωβουλευτές να επιχειρούν να εκμαιεύσουν από τους υποψηφίους τους κεντρικούς άξονες πολιτικής που θα ακολουθήσουν. Μεταξύ όσων κατέθεσαν προχθες, ήταν η ορισθείσα επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη από την Κύπρο, ενώ αύριο Πέμπτη αναμένεται η ακρόαση του Ελληνα ορισθέντος επιτρόπου, Μαργαρίτη Σχοινά.

O Λουξεμβούργιος Νίκολας Σμιτ, που έχει διατελέσει υπουργός Εργασίας στο Λουξεμβούργο και από τον Μάιο ήταν μέλος της Επιτροπής Εργασιακών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ρωτήθηκε χθες από τα μέλη της ίδιας επιτροπής εάν σκοπεύει να υλοποιήσει τα σχέδια για ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, να προωθήσει την ασφάλεια στους χώρους εργασίας και να προστατεύσει τους εργαζομένους στους νέους κλάδους απασχόλησης. «Πρέπει να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε τα δικαιώματα όσων εργάζονται στις νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες», σημείωσε ο Σμιτ, ενώ διαβεβαίωσε ότι η πρωτοβουλία της Κομισιόν για κατώτατο μισθό «δεν θα θέσει σε κίνδυνο το σύστημα που βασίζεται στη συλλογική διαπραγμάτευση και το οποίο σε κάποιες χώρες έχει εξασφαλίσει καλούς μισθούς».

Ο Γιάνους Βοϊτσιεκόφσκι, ορισθείς επίτροπος Γεωργίας από την Πολωνία, απάντησε θετικά στα ερωτήματα των ευρωβουλευτών περί πράσινης γεωργίας και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αλλά οι τοποθετήσεις του για μία σειρά ζητημάτων χαρακτηρίστηκαν έως και ασαφείς από σημαντική μερίδα βουλευτών. Σε περίπτωση που οι ευρωβουλευτές δεν θεωρήσουν ικανοποιητικές τις απαντήσεις κάποιου διορισθέντος επιτρόπου, έχουν τη δυνατότητα να του θέσουν συμπληρωματικές ερωτήσεις ή να αξιώσουν την απόσυρσή του, με την απειλή της καταψήφισης ολόκληρης της ομάδας της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ηδη, δύο επίτροποι, η Ροβάνα Πλαμπ από τη Ρουμανία και ο Λάζλο Τροκσάνι από την Ουγγαρία, εμποδίστηκαν από τη νομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, λόγω αμφιβολιών για σύγκρουση συμφερόντων.

Αποδοχή δικλίδας από Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, στο άλλο ανοικτό μέτωπο της Ε.Ε., τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, φαίνεται να καταγράφεται πρόοδος, όπως ανέφεραν πηγές των Βρυξελλών στο πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου, οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν χρονικό περιορισμό στην ιρλανδική δικλίδα ασφαλείας, κάτι που ώς τώρα απέρριπταν κατηγορηματικά. Η δικλίδα προβλέπει ότι η Βρετανία θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση έως ότου εξευρεθεί λύση που δεν θα διχάζει την Ιρλανδία με σκληρά σύνορα. Στην παρούσα φάση, ούτε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ούτε η κυβέρνηση του Δουβλίνου συμφωνούν με κάτι τέτοιο, για αντίθετους λόγους – ο μεν Τζόνσον επειδή θεωρεί ότι η Βρετανία θα αιχμαλωτιστεί στην τελωνειακή ένωση, το δε Δουβλίνο γιατί φοβάται ότι η δικλίδα μπορεί να πάψει να ισχύει πριν βρεθεί βιώσιμη λύση, με αποτέλεσμα να μην αποφευχθεί ο διχασμός του νησιού. Καθώς, όμως, η ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας (31 Οκτωβρίου) πλησιάζει και εφόσον δεν έχουν βρεθεί άλλες λύσεις, η πρόταση για δικλίδα περιορισμένης χρονικής ισχύος ίσως αποτελέσει βάση συζητήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή