Ενοπλη επίθεση με έναν νεκρό στη Φινλανδία

Ενοπλη επίθεση με έναν νεκρό στη Φινλανδία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΣΙΝΚΙ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και δέκα τραυματίστηκαν χθες, ύστερα από επίθεση σε εμπορικό κέντρο της κωμόπολης Κουόπιο της Φινλανδίας, 200 χλμ. βόρεια του Ελσίνκι, με την αστυνομία να κάνει χρήση όπλων για να συλλάβει τον δράστη, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού ανέφεραν ότι ο δράστης είναι μαθητής τεχνικής σχολής που στεγάζεται στο εμπορικό κέντρο. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο νεαρός επιτέθηκε με ξίφος εναντίον των συμμαθητών του αλλά και εναντίον πελατών του εμπορικού κέντρου, ενώ φέρεται να είχε φέρει μαζί του και πυροβόλο όπλο. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της πόλης. «Στελέχη της αστυνομίας του Κουόπιο χρησιμοποίησαν τα όπλα τους για να ακινητοποιήσουν τον ένοπλο δράστη. Ενας άνδρας συνελήφθη και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία. Οι Aρχές δεν είχαν αποσαφηνίσει τα κίνητρα του δράστη.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντι Ρίνε, ανέφερε ότι η βία «είναι πάντα καταδικαστέα». Σε χθεσινές της δηλώσεις, η υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας, Μαρία Οχισάλο, χαρακτήρισε «σοκαριστική» την επίθεση, δίνοντας τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς του θύματος της επίθεσης. Μέσα στα τελευταία δώδεκα χρόνια, η Φινλανδία έχει βιώσει δύο φονικές επιθέσεις σε σχολεία. Το 2007, μαθητής του λυκείου Τζόκελα, που είχε πέσει θύμα συστηματικού εκφοβισμού (bullying), σκότωσε οκτώ συμμαθητές του με αυτόματο όπλο, προτού αυτοκτονήσει. Το 2008, 22χρονος μαθητής σχολής τουριστικών επαγγελμάτων στο Καϊόκι, σκότωσε δέκα ανθρώπους, προτού στρέψει το όπλο στον εαυτό του και αυτοκτονήσει. Ο 22χρονος δράστης, που έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα και είχε απολυθεί πρόωρα από τον στρατό λόγω ψυχωσικών διαταραχών, είχε εκδηλώσει τον θαυμασμό του για τον δράστη της επίθεσης στην Τζόκελα, αλλά και για τους δράστες φονικών επιθέσεων σε σχολεία των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή