Σάλος για μελέτη που «αθωώνει» το κόκκινο κρέας

Σάλος για μελέτη που «αθωώνει» το κόκκινο κρέας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine και υποστηρίζει ότι το κόκκινο κρέας δεν είναι επιβλαβές για την υγεία, έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή μεταξύ των ειδικών, οι οποίοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να πείσουν τον κόσμο να περιορίσει την κατανάλωσή του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα στους καρκινογόνους παράγοντες. Πολλοί φορείς δημόσιας υγείας έχουν απευθύνει εκκλήσεις στο καταναλωτικό κοινό για περιορισμό της πρόσληψης κόκκινου κρέατος, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος καρκινογένεσης. Ταυτόχρονα, συνιστούν τον περιορισμό κατανάλωσης κρέατος εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και των υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου εκπομπών αερίων που παράγονται από την κτηνοτροφία.

Τώρα όμως μία δεκατετραμελής, διεθνής επιστημονική ομάδα, υπό τον συντονισμό του Μπράντλεϊ Τζόνσον, αναπληρωτή καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Νταλούζι του Χάλιφαξ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτοί που αγαπούν το κόκκινο κρέας δεν χρειάζεται να το περικόψουν για λόγους υγείας. «Με βάση την έρευνα, δεν μπορούμε να πούμε ότι η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Aυτή η μελέτη περιέχει σφάλματα σε πολλά επίπεδα. Στην πραγματικότητα αποτελεί την πιο ανήκουστη κακοποίηση επιστημονικών στοιχείων που έχω δει ποτέ», επισημαίνει ο Γουόλτερ Γουίλετ, καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας ΤΗ Τσαν, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εξηγώντας ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν νέοι και θα ήταν απίθανο να αρρωστήσουν κατά τη σύντομη διάρκειά της. «Το μέγεθος του περιορισμού κινδύνου από την αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με υγιεινές πρωτεΐνες είναι ανάλογο με αυτό της χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά της υψηλής χοληστερίνης και της υπέρτασης», τόνισε ο Γουίλετ.

Το Παγκόσμιο Ταμείο Αντικαρκινικής Ερευνας, που επανειλημμένως έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σύνδεση κόκκινου και υψηλής κατεργασίας κρέατος με τον καρκίνο του εντέρου, απέρριψε τη νέα ερμηνεία επιστημονικών δεδομένων. Η επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος, δρ Γιώτα Μήτρου, σημείωσε ότι «ανθρώπινες ζωές τίθενται σε κίνδυνο όταν επιστήμονες υποδεικνύουν ότι είναι δυνατή η κατά βούληση κατανάλωση κατεργασμένων και κόκκινων κρεάτων, χωρίς αυτό να συνεπάγεται αύξηση του κινδύνου καρκινογένεσης. Δεν πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες από τρεις μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και να αποφεύγουμε συνολικά τα επεξεργασμένα κρέατα. Υποστηρίζουμε τις εντατικές μελέτες που έχουμε εκπονήσει τα τελευταία 30 χρόνια και ζητάμε από το κοινό να ακολουθήσει τις διατυπωθείσες συστάσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή