Brexit: Η τελική πρόταση Τζόνσον προς ΕΕ για συμφωνία

Brexit: Η τελική πρόταση Τζόνσον προς ΕΕ για συμφωνία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις «τελικές» προτάσεις της κυβέρνησής του με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου για αντικατάσταση του backstop, κοινοποίησε στην ΕΕ ο Μπόρις Τζόνσον.

Το σχέδιο προβλέπει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά για τα αγαθά, αλλά την αποχώρησή της από την τελωνειακή ένωση.

Η Β. Ιρλανδία θα πρέπει να εγκρίνει αρχικώς τις προταθείσες διευθετήσεις και θα μπορεί να ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια για τη διατήρηση ή την διακοπή τους.

Σε μια πρώτη αντίδραση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι «θα εξετάσει τις προτάσεις αντικειμενικά».

Μιλώντας στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, ο κ. Τζόνσον ανέφερε ότι η μόνη εναλλακτική στο σχέδιό του είναι η μη συμφωνία.

Στη συνοδευτική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Τζόνσον αναφέρει ότι  οι προτάσεις σέβονται την απόφαση του βρετανικού λαού για αποχώρηση από την ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν ρεαλιστικά τις συνέπειες της εν λόγω απόφασης στη βόρειο Ιρλανδία και την Ιρλανδία.

Κυβερνητικέ ς πηγές εκτιμούσαν ότι  θα μπορούσε να ακολουθήσει μία έντονη περίοδος δεκαήμερων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που συγκαλείται στα μέσα του μήνα.

Πάντως το Reuters σημειώνει ότι και οι νέες προτάσεις Tζόνσον έτυχαν ψυχδής υποδοχής στις Βρυξέλλες.

•  Σεβασμό στη συμφωνία του Μπέλφαστ/ συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής

•  Δέσμευση για μακροχρόνιες περιοχές συνεργασίας Βρετανίας – Ιρλανδίας

•  Δημιουργία μιας «οικονομικής ζώνης», που θα επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας χωρίς συνοριακούς ελέγχους

•  Πρόβλεψη ώστε η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία της Βόρειας Ιρλανδίας να έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει τις νέες ρυθμίσεις προτού αυτές τεθούν σε ισχύ

•  Η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι πλήρες μέλος του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Πηγή: BBC/Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή