Οι νέοι κανόνες εμπλοκής των ΗΠΑ

Οι νέοι κανόνες εμπλοκής των ΗΠΑ

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο άδοξος θάνατος του Αμπντούλ Χακ θα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για όλους εκείνους, που πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να επικρατήσουν εύκολα στο Αφγανιστάν. Για τον αμερικανικό στρατό, ο θάνατος του Χακ σηματοδότησε το εξευτελιστικό τέλος μιας εξευτελιστικής εβδομάδας. Η αρχική αισιοδοξία του αμερικανικού επιτελείου, με ανακοινωθέντα που ήθελαν τις αμυντικές ικανότητες των Ταλιμπάν να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τους βομβαρδισμούς, έδωσε τη θέση της σε πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις της κατάστασης στο πεδίο της μάχης. Ακόμη, όμως, και στο νέο αυτό είδος πολεμικής σύγκρουσης, ισχύουν ορισμένοι συγκεκριμένοι κανόνες εμπλοκής. Η γνώση τους, αν και δεν εγγυάται στρατιωτική επιτυχία, θα βοηθήσει τις Δυτικές δυνάμεις να αντεπεξέλθουν στους κινδύνους των ερχόμενων μηνών.

Κανόνας 1ος: Ενισχύστε τις αμυντικές σας θέσεις (η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει κάποιο χρονικό διάστημα).

Παρόλο που η αμερικανική αεροπορική ισχύς θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες στους Ταλιμπάν, ειδικοί του Αφγανιστάν εκτιμούν ότι το ηθικό των Ταλιμπάν δεν θα υποχωρήσει εφόσον δεν δεχθούν σημαντικά πλήγματα στο πεδίο της μάχης. Η Βόρεια Συμμαχία καλείται να καταφέρει τα πλήγματα αυτά, όσο οι ΗΠΑ περιορίζονται σε μικρές επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων. Οι ηγέτες της Βόρειας Συμμαχίας ζητούν από τις ΗΠΑ την παροχή αεροπορικής κάλυψης στις επιχειρήσεις τους, ώστε να καταλάβουν τις στρατηγικής σημασίας πόλεις Μαζάρ ι Σαρίφ, Κουντούζ και Ταλικάν, χωρίζοντας στη μέση τα εδάφη υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Η βεβαιότητα της ήττας θα προκαλέσει ομαδικές λιποταξίες από τις τάξεις των Ταλιμπάν, εκτιμούν οι πολέμαρχοι της Βόρειας Συμμαχίας.

Κανόνας 2ος: Εντοπίστε σωστά τους στόχους στρατιωτικής σημασίας.

Οι πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις του Πενταγώνου μιλούν για 85% ευστοχία των βομβαρδισμών. Κάτι τέτοιο, όμως, σημαίνει ότι πάνω από 450 βόμβες δεν πέτυχαν το στόχο τους, πλήττοντας πολιτικούς στόχους και προκαλώντας το θάνατο αμάχων. Τα πλήγματα αυτά βοήθησαν στην εξαφάνιση όποιας αξιοπιστίας απολάμβαναν οι ΗΠΑ μεταξύ των Αφγανών πολιτών. Οι Ταλιμπάν, όπως οι Ιρακινοί και οι Σέρβοι πριν από αυτούς, έθεσαν σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό τους, τοποθετώντας συστοιχίες αντιαεροπορικών πυροβόλων κοντά σε τζαμιά, νοσοκομεία και σχολικά κτίρια. Η κάλυψη μαχητών πίσω από αμάχους αποτελεί, άλλωστε, δοκιμασμένη τακτική. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τίποτε εναντίον των πολιτών του Αφγανιστάν. Οι δηλώσεις του, όμως, δεν έχουν την παραμικρή απήχηση στους Αφγανούς. Η αμερικανική αεροπορία θα πρέπει έτσι να αποφεύγει συστηματικά τους αμφιλεγόμενους στόχους, ελαχιστοποιώντας τους βομβαρδισμούς.

Κανόνας 3ος: Προσέχετε τα νώτα σας.

Η μείωση των αεροπορικών επιχειρήσεων θα βοηθήσει στον περιορισμό του αντιαμερικανικού αισθήματος στο Πακιστάν, στόχος πρωταρχικής σημασίας εν όψει της ανάληψης δράσης από χερσαία τμήματα της Δύσης στο έδαφος του Αφγανιστάν. Ο επικεφαλής των βρετανικών δυνάμεων, στρατηγός Μάικλ Μπόις, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων θα διαρκέσουν για εβδομάδες, ώστε τα δυτικά στρατεύματα να συγκεντρώσουν ικανές πληροφορίες για τους αντιπάλους τους. Η παραμονή τμημάτων των ειδικών δυνάμεων στο έδαφος του Αφγανιστάν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως, δημιουργεί μεγάλους κινδύνους. Η πρόθεση των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν στρατηγικά τα νώτα τους στο νότιο Αφγανιστάν, στρατολογώντας πολέμαρχους της περιοχής, πέθανε μαζί με τον Αμπντούλ Χακ, ενώ η σύλληψή του απέδειξε την έκταση των κατασκοπευτικών δικτύων των Ταλιμπάν, μέσα στις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν.

Κανόνας 4ος: Προετοιμασθείτε για το χειμώνα.

Ο παγωμένος άνεμος που αρχίζει να φυσάει από τη Σιβηρία στα τέλη Νοεμβρίου θα φέρει ισχυρές χιονοπτώσεις που θα κλείσουν τα ορεινά περάσματα του Χιντού Κους. Η κύρια οδός ανεφοδιασμού των μαχητών της Βόρειας Συμμαχίας στα βόρεια της Καμπούλ δεν θα είναι πια προσπελάσιμη. Οι Ταλιμπάν, όμως, μισούν και αυτοί το κρύο: «Οι Ταλιμπάν προέρχονται από το νότο της χώρας και δεν είναι συνηθισμένοι σε χειμερινές επιχειρήσεις. Εμείς, είμαστε άνθρωποι του κρύου και μπορούμε να πολεμήσουμε άνετα το χειμώνα», εκτιμά ο πολέμαρχος της Βόρειας Συμμαχίας, Νουραμάντ Ατάι. Οι αμερικανικές δυνάμεις, αν και εκπαιδευμένες σε χειμερινό πόλεμο, θα διαπιστώσουν τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργεί το κρύο, όπως τη δυσκινησία των στρατιωτικών μονάδων, καθώς και τον περιορισμό της αποτελεσματικότητας των πυρομαχικών εξαιτίας της απορροφητικής ικανότητας του χιονιού. Η εξάρτηση των ειδικών δυνάμεων από ελικόπτερα για τη μεταφορά τους και αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλά ύψη, για την από αέρος κάλυψή τους, μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για το μέλλον των επιχειρήσεων, μιας και τα μέσα αυτά είναι ευαίσθητα στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Κανόνας 5ος: Κερδίστε τον πόλεμο της προπαγάνδας.

Οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει στον αγώνα για την εξασφάλιση της υποστήριξης του αφγανικού λαού. Οι μαχητικές ισλαμικές διαδηλώσεις στο Πακιστάν, καθώς και οι εκατοντάδες Πακιστανοί εθελοντές, που προσπαθούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις των Ταλιμπάν, δημιουργούν κινδύνους για το καθεστώς Μουσαράφ στο Ισλαμαμπάντ. Η κυβέρνηση του Πακιστανού στρατηγού δεν μοιάζει, όμως, να κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση, ενώ η διεθνής αντιτρομοκρατική συμμαχία 140 κρατών διατηρεί την ισχύ της. Η δυτική προπαγάνδα, όμως, πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά, μιας και ο μουσουλμανικός κόσμος θα πρέπει να πεισθεί να υποστηρίξει τη συνέχιση των βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Η επανενεργοποίηση αυτού του τριμελούς κλειστού κλαμπ Γερμανίας-Γαλλίας-Βρετανίας έχει δύο γενικούς στόχους. Πρώτον, την από κοινού διαπραγμάτευση των τριών με την Ουάσιγκτον. Δεύτερον, τον δύσκολο επαναπροσδιορισμό των τριμερών σχέσεων ανάμεσα στο Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο, που έχουν διαταραχθεί υπέρ του τελευταίου, καθώς η κήρυξη του πολέμου και η ανάληψη από τη Βρετανία του συνηθισμένου της ρόλου ως «αντιπροσώπου» των ΗΠΑ στην Ευρώπη την έχει αναβαθμίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή