Προσήλωση στη Δημοκρατία το μήνυμα της Μέρκελ για την Ημέρα Γερμανικής Ενότητας

Προσήλωση στη Δημοκρατία το μήνυμα της Μέρκελ για την Ημέρα Γερμανικής Ενότητας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκκληση για προσήλωση στη Δημοκρατία απηύθυνε χθες, Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας, η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι η ελευθερία είναι πάντα «ελευθερία στην ευθύνη».

Διαπίστωσε ακόμη ότι ενώ η ενότητα έχει επιτευχθεί πλήρως στο επίπεδο του Κράτους στην Γερμανία, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη σε επίπεδο πολιτών.

Τα 29 αυτά χρόνια οι Γερμανοί έχουν πετύχει απίστευτα πολλά, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αναγνώρισε η κυρία Μέρκελ από το Κίελο, το οποίο ήταν φέτος το επίκεντρο των εκδηλώσεων για την επέτειο της γερμανικής επανένωσης.

«Η γερμανική ενότητα παραμένει μια διαρκής διαδικασία και μια συνεχής αποστολή», είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος, η οποία προέρχεται από την πρώην Ανατολική Γερμανία.

Έρευνες εξακολουθούν μέχρι σήμερα να δείχνουν ότι στην πλειοψηφία τους οι πρώην Ανατολικογερμανοί αισθάνονται «πολίτες δεύτερης κατηγορίας», ενώ θεωρούν την επανένωση «όχι μόνο θετική εμπειρία».

«Πρέπει να μάθουμε να αντιλαμβανόμαστε τι σήμαινε για τον καθένα, όταν μετά το βάρος της διαίρεσης ήρθε το βάρος της ενοποίησης», είπε η κυρία Μέρκελ κάνοντας λόγο για «θεμελιώδεις» αλλαγές με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι πολίτες της άλλοτε ΛΔΓ. Την ίδια ώρα, όπως είπε, οι Δυτικογερμανοί είχαν σε αυτές τις εξελίξεις «μάλλον ρόλο θεατή».

Αναφερόμενη στις προκλήσεις του μέλλοντος, η Καγκελάριος ζήτησε να τίθενται πάντα στο επίκεντρο οι αρχές του γερμανικού Συντάγματος.

«Αυτές οι αξίες πρέπει να καθορίζουν κάθε συζήτηση», δήλωσε και αναφέρθηκε στην απόρριψη της μισαλλοδοξίας, του αποκλεισμού, του μίσους και του αντισημιτισμού, αλλά και της διαβίωσης σε βάρος μειονοτήτων και αδυνάμων.

«Νόμπελ Ειρήνης» αξίζουν οι Ανατολικογερμανοί, έκρινε με αφορμή την επέτειο και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών Μάρκους Σέντερ, περιγράφοντας την γερμανική επανένωση ως την ευτυχέστερη στιγμή της ιστορίας της χώρας.

«Πού αλλού στον κόσμο υπήρξε μια τέτοια ειρηνική επανάσταση;», διερωτήθηκε ο κ. Σέντερ, από το χωριό Μεντλαρόιτ, στα σύνορα Βαυαρίας-Θουριγγίας, το οποίο ήταν κάποτε μοιρασμένο μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας.

«Αν κάποιος αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης, τότε είναι οι άνθρωποι οι οποίοι με θάρρος και ψυχή, με συγχώρεση και δύναμη, με πάθος και ειλικρίνεια, κατέστησαν εφικτή αυτή την ειρηνική επανάσταση στο έδαφος της Γερμανίας», δήλωσε ο κ. Σέντερ και πρόσθεσε ότι ο κομμουνισμός και ο σοσιαλισμός δεν ανατράπηκαν από τους πολιτικούς, αλλά από τους ανθρώπους στα ανατολικά κρατίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή