DNA μεταναστών θα συλλέγουν οι ΗΠΑ

DNA μεταναστών θα συλλέγουν οι ΗΠΑ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την πραγματοποίηση τεστ DNA σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται σε ομοσπονδιακά κέντρα κράτησης στις ΗΠΑ θα εγκαινιάσει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Τα γενετικά δεδομένα των κρατουμένων θα ενταχθούν στην εθνική βάση δεδομένων υπόπτων, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ. Ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου ανέφεραν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης εκπονεί ομοσπονδιακούς κανόνες οι οποίοι θα επιτρέπουν τη συλλογή γενετικού υλικού μεταναστών από κέντρα κράτησης σε όλη τη χώρα. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι κρατούνται σήμερα σε τέτοια κέντρα στις ΗΠΑ.

Η πρωτοβουλία θα ενισχύσει τη βάση δεδομένων με χιλιάδες νέα ονόματα και δείγματα γενετικού υλικού. Το 2005, το Κογκρέσο είχε ψηφίσει ευρύ νομοσχέδιο που επέτρεπε τη συλλογή DNA από υπόπτους για ποινικά αδικήματα, με στόχο τον εντοπισμό εγκληματιών. Το νομοσχέδιο προέβλεπε, όμως, την εξαίρεση μεταναστών από τη συλλογή γενετικού υλικού, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Μέλη οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων μεταναστών επεσήμαναν ότι η απόφαση του υπουργείου παραβιάζει τα πολιτικά δικαιώματα των παράτυπων μεταναστών και κυρίως των ανηλίκων, οι οποίοι θα υπόκεινται και αυτοί σε συλλογή DNA από την υπηρεσία τελωνείων και μετανάστευσης των ΗΠΑ. Το νέο πρόγραμμα προβλέπει τη συλλογή γενετικού υλικού από παράτυπους μετανάστες, με το DNA αυτό να τίθεται στη διάθεση κάθε αμερικανικής ομοσπονδιακής διωκτικής υπηρεσίας. Τα δείγματα γενετικού υλικού θα εντάσσονται στην εθνική βάση γενετικών δεδομένων του FBI. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ζητήσει από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να εφαρμόσουν το γράμμα του νόμου, ασκώντας ποινικές διώξεις εναντίον όσων συλλαμβάνονται να έχουν διασχίσει παράτυπα τα σύνορα, ακόμη και όσων εισέρχονται με σκοπό να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή