Σωσίβιο από Κίνα ψάχνει ο Τραμπ

Σωσίβιο από Κίνα ψάχνει ο Τραμπ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπος με το φάσμα της παραπομπής του, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε χθες να εμπλέξει και την Κίνα στην προσπάθεια αμαύρωσης του Δημοκρατικού τέως αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, εκ των πιθανότερων αντιπάλων του στην προεδρική αναμέτρηση του 2020. Καθώς αναχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για να επισκεφθεί τη Φλόριντα, ο Τραμπ ανέφερε ότι, όχι μόνον η Ουκρανία, αλλά και η Κίνα θα έπρεπε να ερευνήσει τις οικονομικές δοσοληψίες του Χάντερ Μπάιντεν, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα. «Επί τη ευκαιρία, θα έπρεπε και η Κίνα να ξεκινήσει έρευνα για τους Μπάιντεν. Γιατί αυτό που συνέβη στην Κίνα ήταν εξίσου κακό με αυτό που συνέβη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν έχει συζητήσει ακόμη το ζήτημα με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, αλλά δεν αποκλείεται να το πράξει στο εγγύς μέλλον.

Η υπόθεση αφορά επιχειρηματική συμφωνία στην οποία ενεπλάκη ο υιός Μπάιντεν το 2013 και αφορούσε τη συγκρότηση ταμείου με χρηματοδότηση από την κρατική Τράπεζα της Κίνας. Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει, χωρίς αποδείξεις, τον Χάντερ Μπάιντεν για ύποπτες δραστηριότητες και στην Ουκρανία, όπου ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου εταιρείας φυσικού αερίου. Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί προωθούν με γοργό ρυθμό τις διαδικασίες για την παραπομπή του Τραμπ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, έχοντας στο πλευρό του την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι, ο πρόεδρος της επιτροπής μυστικών υπηρεσιών Ανταμ Σιφ προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι θα κατηγορηθεί για παρακώλυση του Κογκρέσου εάν εξακολουθήσει να παρεμποδίζει την κλήτευση μαρτύρων και να καθυστερεί την παράδοση ντοκουμέντων. «Δεν κάνουμε πλάκα εδώ πέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σιφ.

Καθάρματα και κατάσκοποι

Το βράδυ της Τετάρτης, έχοντας δίπλα του τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστε, στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ξεπέρασε τα όρια απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την υπόθεση της παραπομπής του. Χαρακτήρισε «πραξικόπημα» την επιλογή των Δημοκρατικών, «κάθαρμα» τον Σιφ και «κατάσκοπο» τον ανώνυμο πληροφοριοδότη για το επίμαχο τηλεφώνημά του στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Επιπλέον, αποκάλεσε «εχθρούς του λαού» και «διεφθαρμένα» τα μεγάλα συγκροτήματα των μέσων ενημέρωσης. Ολα αυτά συνοδεύονταν από μηνύματα στο Twitter που κατηγορούσαν τους Δημοκρατικούς ότι δαπάνουν χρόνο και χρήμα για «bullshit».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Σιφ ότι «κατά πάσα πιθανότητα έγραψε ο ίδιος» την αναφορά του πληροφοριοδότη, επικαλούμενος δημοσίευμα των New York Times που ανέφερε ότι η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ήταν η πρώτη που ενημερώθηκε για την αναφορά του. Απαντώντας, ο Σιφ διευκρίνισε μέσω εκπροσώπου του ότι ο πληροφοριοδότης ήρθε σε επικοινωνία με την επιτροπή, αλλά παραπέμφθηκε στον γενικό διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών.

Χθες, κατέθεσε κεκλεισμένων των θυρών στην επιτροπή της Βουλής ο Κουρτ Βόλκερ, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσει η πρώην πρέσβειρα στο Κίεβο Μαρία Γιοβάνοβιτς, την οποία απάλλαξε από τα καθήκοντά της η κυβέρνηση Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή