Θανατηφόρο μανιτάρι στη βόρεια Αυστραλία

Θανατηφόρο μανιτάρι στη βόρεια Αυστραλία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα εξαιρετικά δηλητηριώδες μανιτάρι, οι τοξίνες του οποίου μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος προκαλώντας πολυοργανική ανεπάρκεια και εγκεφαλικές βλάβες, ανίχνευσαν επιστήμονες στο τροπικό δάσος κοντά στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο της Αυστραλίας.

Ο μύκητας Fire Coral, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία ως ένα από τα πιο δηλητηριώδη μανιτάρια του κόσμου, ανιχνεύθηκε κοντά στην πόλη Κερνς, στη βόρεια πολιτεία του Κουίνσλαντ, από επιστήμονες του πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ. 

Ηδη, στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα, έχουν σημειωθεί αρκετοί θάνατοι από την κατανάλωσή του, καθώς πολλοί συνέχεαν τον επικίνδυνο μύκητα με άλλο μανιτάρι και το έκαναν αφέψημα.  «Εφόσον κάποιος βρει το μανιτάρι, δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να το αγγίξει και σίγουρα δεν πρέπει να το καταναλώσει», τόνισε ο Ματ Μπάρετ, ειδικός στους μύκητες, από το αυστραλιανό πανεπιστήμιο. «Από τα εκατό ή πιθανώς περισσότερα δηλητηριώδη μανιτάρια που είναι γνωστά στους επιστήμονες, είναι το μοναδικό που οι τοξίνες του μπορούν να απορροφηθούν ακόμη και από το δέρμα, με την απλή επαφή, προκαλώντας δερματίτιδα και φλεγμονή».

Σε περίπτωση που κάποιος καταναλώσει το χαρακτηριστικά κόκκινο μανιτάρι, θα εμφανίσει σχεδόν αμέσως ένα ευρύ φάσμα σοβαρών συμπτωμάτων, όπως πόνο στο στομάχι, εμετούς, διάρροια, πυρετό και μούδιασμα, ενώ έπειτα από ώρες ή ακόμα και ημέρες, το δέρμα σε πόδια και χέρια ξεφλουδίζει και ο εγκέφαλος συρρικνώνεται, τονίζει ο Αυστραλός ειδικός. Κατά πάσα πιθανότητα, το τοξικό μανιτάρι ήταν ενδημικό στην περιοχή Κερνς, αλλά έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις εμφάνισής του σε Κίνα, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, καθώς και στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Οπως αναφέρει ο Μπάρετ, «το γεγονός ότι ανακαλύψαμε έναν τόσο χαρακτηριστικό και ιατρικώς σημαντικό μύκητα, όπως είναι το Poison Fire Coral, ακριβώς μέσα στην αυλή μας, αποδεικνύει ότι έχουμε ακόμα πάρα πολλά να μάθουμε για τους μύκητες της βόρειας Αυστραλίας». Τέλος, ο επιστήμονας τονίζει ότι δεν υπάρχουν πολλοί «κυνηγοί μανιταριών» στην Αυστραλία, γι’ αυτό και το συγκεκριμένο μανιτάρι δεν είχε ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή