Στα πρόθυρα εμφυλίου το Ιράκ – Χάος και δεκάδες νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Στα πρόθυρα εμφυλίου το Ιράκ – Χάος και δεκάδες νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες 4 ημέρες στο Ιράκ, καθώς καθημερινά η αστυνομία συγκρούεται με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που κατεβαίνουν στους δρόμους απογοητευμένοι από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντισε πολλές πόλεις της χώρας, ανοίγοντας πυρ εναντίον τους.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε την Τρίτη στη Βαγδάτη με αίτημα δουλειές για τους νέους και την αποχώρηση «διεφθαρμένων» ηγετών, επεκτάθηκε σχεδόν σε όλο τον νότο της χώρας.

Στα πρόθυρα εμφυλίου το Ιράκ – Χάος και δεκάδες νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις-1

Απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί στη Βαγδάτη, οι αρχές του Ιράν έκλεισαν δύο μεθοριακά περάσματα με το Ιράκ ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ συνέστησε στους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ και κάλεσε όσους βρίσκονται ήδη εκεί να το εγκαταλείψουν αμέσως λόγω της συνεχιζόμενης αναταραχής.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε σήμερα το Ιράκ να διεξαγάγει «γρήγορη» και «διαφανή» έρευνα για τους θανάτους διαδηλωτών ενώ ο ΟΗΕ έχει καλέσει όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση. 

Στα πρόθυρα εμφυλίου το Ιράκ – Χάος και δεκάδες νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις-2

Η  εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας,  Μάρτα Ουρτάδο, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, δήλωσε ότι «ανησυχούμε από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικές σφαίρες και πλαστικές σφαίρες σε ορισμένες περιοχές, και έκαναν επίσης χρήση δακρυγόνων απευθείας εναντίον των διαδηλωτών».

Στα πρόθυρα εμφυλίου το Ιράκ – Χάος και δεκάδες νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις-3

«Ούτε πολιτικοί, ούτε θρησκευτικοί ηγέτες»

Οι Ιρακινοί διαδηλωτές καταφέρονται εναντίον διαφθαρμένων πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών και του κράτους που δεν είναι σε θέση να προσφέρει εργασία στους νέους σε μια χώρα όπου κυριαρχεί η διαφθορά και ο νεποτισμός.

 

Στα πρόθυρα εμφυλίου το Ιράκ – Χάος και δεκάδες νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις-4

«Το κίνημα αυτό δεν μοιάζει με κανένα άλλο: είναι ένα λαϊκό κίνημα που δεν είναι πολιτοκοποιημένο, που δεν συνδέεται ούτε με κάποιο κόμμα ούτε με κάποια φυλή», δήλωσε ο Μαζίντ Σάχερ, ένας 34χρονος διαδηλωτής από τη Βαγδάτη.

Για πρώτη φορά, λένε οι διαδηλωτές, οι κινητοποιήσεις δεν πραγματοποιήθηκαν έπειτα από έκκληση του Μοκτάντα Σαντρ ή του μεγάλου αγιατολάχ Αλί Σιστανί, δύο σημαντικές προσωπικότητες των σιιτών στο Ιράκ.

Στα πρόθυρα εμφυλίου το Ιράκ – Χάος και δεκάδες νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις-5

Από την πλευρά του, η ανώτερη σιιτική αρχή του Ιράκ, ο μεγάλος αγιατολάχ 'Αλι αλ-Σιστάνι, εξέφρασε την υποστήριξή του στο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει στη χώρα, καλώντας τις αρχές να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή