Διπλωμάτες ιδιωτικής χρήσης

Διπλωμάτες ιδιωτικής χρήσης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ανώτεροι διπλωμάτες, απεσταλμένοι του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουκρανία, επιχείρησαν να υπαγορεύσουν στον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωση η οποία να εμπλέκει τον Δημοκρατικό προεδρικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ σε υπόθεση διαφθοράς. Την αποκάλυψη αυτή περιέχει ρεπορτάζ των New York Times, βασισμένο σε ντοκουμέντα τριών επιτροπών της Βουλής, οι οποίες ερευνούν το ενδεχόμενο παραπομπής του Αμερικανού προέδρου με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ε.Ε. Γκόρντον Σόντλναντ και ο μέχρι πρότινος ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουκρανία Κερτ Βόλκερ επεξεργάστηκαν σχέδιο δήλωσης του Ζελένσκι με τη βοήθεια του Ρούντολφ Τζουλιάνι, προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ. Τελικά, οι εκπρόσωποι του Ζελένσκι απέρριψαν τη δήλωση, η οποία, αν είχε γίνει, θα εμφάνιζε τον Μπάιντεν και τον γιο του να ενοχοποιούνται από ηγέτη ξένου κράτους, χωρίς φαινομενικά να εμπλέκεται καθόλου ο Τραμπ.

Τα ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας παραδόθηκαν στις επιτροπές της Βουλής από τον ίδιο τον Βόλκερ, στη διάρκεια της τρίωρης, κεκλεισμένων των θυρών, κατάθεσής του, το βράδυ της Πέμπτης, στο Καπιτώλιο. Κατά τους New York Times, η επιδίωξη να εκμαιευθεί δήλωση από τον Ζελένσκι είναι ακόμη μία ένδειξη της εμμονής του Τραμπ με τη θεωρία συνωμοσίας, σύμφωνα με την οποία στις εκλογές του 2016 δεν παρενέβη η Ρωσία εναντίον της Χίλαρι Κλίντον, αλλά η Ουκρανία εναντίον του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Τα ίδια ντοκουμέντα αποκαλύπτουν ότι ένας άλλος ανώτερος διπλωμάτης, ο Ουίλιαμ Τέιλορ, επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στην Ουκρανία, είχε εκφράσει την κατηγορηματική διαφωνία του για την ακολουθούμενη τακτική στους Βόλκερ και Σόντλαντ. «Είναι τρελό να δεσμεύουμε τη στρατιωτική βοήθεια (στην Ουκρανία) για να βοηθήσουμε την προεκλογική εκστρατεία (του Τραμπ)», φέρεται να δηλώνει στους συναδέλφους του ο Τέιλορ.

Στο μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Ρουσλάν Ριαμποσάκα ανακοίνωσε χθες ότι θα ανοίξει εκ νέου 15 υποθέσεις διαφθοράς που είχαν τεθεί στο αρχείο από προκατόχους του. Μεταξύ αυτών, και εκείνη της εταιρείας φυσικού αερίου Burisma, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας διετέλεσε μέλος ο Χάντερ Μπάιντεν. Ωστόσο, ο Ριαμποσάκα διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο για τον γιο του Δημοκρατικού υποψηφίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή