Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση για το Brexit

Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση για το Brexit

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η καταληκτική ημερομηνία του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 17ης Οκτωβρίου πλησιάζει, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες έχουν περάσει στην τελευταία, εντατική φάση. Στόχος του Μπόρις Τζόνσον είναι να επιτύχει μια συμφωνία με την Ε.Ε. και αυτή να εγκριθεί από τη βρετανική Βουλή προτού ενεργοποιηθεί ο νόμος που υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναβάλει το Brexit. Το εγχείρημα φαίνεται τιτάνιο, δεδομένου, πρώτον, ότι η συμφωνία Βρετανίας – Ε.Ε. δεν φαίνεται στον ορίζοντα και, δεύτερον, ότι στη σύντομη θητεία του ο Τζόνσον δεν έχει κερδίσει ούτε μία από τις οκτώ ψηφοφορίες που έχει φέρει στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., το «αγκάθι» εντοπίζεται, για μία ακόμη φορά, στις δεινές επιπτώσεις της βρετανικής εξόδου για τη σταθερότητα της Ιρλανδίας. Η πρόταση που κατέθεσε ο Τζόνσον την Τετάρτη προβλέπει ότι μετά το Brexit, στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στον τομέα της μεταποίησης θα ισχύουν κοινά πρότυπα σε ολόκληρο το νησί. Πρόκειται για μετατόπιση σε σχέση με τις προηγούμενες βρετανικές θέσεις, αλλά δεν λύνει το θέμα των τελωνειακών σταθμών, που θα κάνουν αναγκαστικά την εμφάνισή τους στην Ιρλανδία σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την κοινή αγορά. Στο θέμα αυτό, ο Τζόνσον κατέθεσε μια ευφάνταστη πρόταση, για διασπορά των τελωνειακών σταθμών σε μια ζώνη δέκα χιλιομέτρων εκατέρωθεν των συνόρων, ώστε να μην είναι ορατό το σύνορο διά γυμνού οφθαλμού. Το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει κάτι τέτοιο χωρίς το πέρασμα από τα τελωνεία να καταλήξει «προαιρετικό» δεν είναι σαφές. Κυρίως όμως δεν είναι σαφές πώς θα διατηρηθεί η Ιρλανδία ως ενιαίος οικονομικός χώρος, αφού για να ταξιδέψουν τα εμπορεύματα από το ένα τμήμα του νησιού στο άλλο θα περνούν από τελωνεία, και πώς θα διατηρηθεί η ειρήνη στο νησί, αφού οι πολέμιοι της διχοτόμησης θα αρχίσουν ξανά τις διαδηλώσεις και τις επιθέσεις σε συνοριακούς σταθμούς, όπως συνέβαινε πριν από μερικές δεκαετίες.

Ξεσηκώνοντας τους υποστηρικτές του, ο Τζόνσον επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η Βρετανία πρέπει να βγει από την Ε.Ε. γιατί αυτό ψήφισαν 17,4 εκατ. Βρετανοί – αλλά πέρα από την τήρηση των δεσμεύσεων του δημοψηφίσματος υπάρχει και η τήρηση των δεσμεύσεων της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που τερμάτισε τον εμφύλιο στη Βόρεια Ιρλανδία. O Βρετανός πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει τη διαχείριση των εντυπώσεων, μιλώντας για τους τελωνειακούς σταθμούς ως κάτι που «θα ζητήσει η Ε.Ε.» και όχι ως κάτι αναπόφευκτο σε περίπτωση που στο νησί ισχύσουν δύο διαφορετικά εμπορικά καθεστώτα.

Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, ο Τζόνσον μπορεί να ζητήσει μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου, αποδίδοντας την ευθύνη στους πολιτικούς του αντιπάλους και προκηρύσσοντας εκλογές με «σημαία» το Brexit χωρίς συμφωνία. Η Ε.Ε. πρέπει να προσέξει πώς θα διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις, αλλιώς στο ερώτημα τι από τα δύο θα συμβεί στη Βρετανία, μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου ή έξοδος χωρίς συμφωνία, η απάντηση μπορεί να είναι και τα δύο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή