ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά έλαβαν τέλος

Βόρεια Κορέα: Οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά έλαβαν τέλος

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, που διεξάγονταν από την περασμένη Πέμπτη στη Σουηδία  σε επίπεδο ομάδων εργασίας, με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ,τερματίστηκαν, ανακοίνωσε απόψε ο Βορειοκοεράτης επικεφαλής διαπραγματευτής.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας και τελικά διακόπηκαν», είπε ο Κιμ Μιονγκ Γκιλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω διερμηνέα, έξω από την πρεσβεία της χώρας του στη Στοκχόλμη.

«Είμαστε απογοητευμένοι επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έβαλαν τίποτα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τώρα την ευθύνη για τη συνέχιση των συνομιλών την έχουν οι ΗΠΑ», πρόσθεσε, σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

Ο Κιμ είπε επίσης ότι «εξαρτάται από τις ΗΠΑ» το αν η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει τις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαβεβαίωσαν σήμερα ότι είχαν "καλές συνομιλίες" με τους εκπροσώπους της Βόρειας Κορέας.

«Τα σχόλια που έγιναν νωρίτερα από την αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας δεν αντικατοπτρίζουν ούτε το περιεχόμενο ούτε το πνεύμα της σημερινής συζήτησης, που κράτησε οκτώμισι ώρες. Οι ΗΠΑ παρουσίασαν καινοτόμες ιδέες και είχαν καλές συνομιλίες με τους Βορειοκορεάτες ομολόγους τους" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Όρταγκους.

Η αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας έφτασε στη Σουηδία την Πέμπτη. Την προηγούμενη ημέρα, η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει ότι δοκίμασε με επιτυχία έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από ένα υποβρύχιο. Η κίνηση αυτή ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση εκ μέρους της Βόρειας Κορέας αφότου ξενάρχισε ο διάλογος με τις ΗΠΑ, το 2018.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ τη χρήση της βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ