Ανεβλήθη η ψηφοφορία στη Βόρεια Ιρλανδία

Ανεβλήθη η ψηφοφορία στη Βόρεια Ιρλανδία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. Την αναβολή της κρίσιμης ψηφοφορίας, που θα μπορούσε να αποσοβήσει την κυβερνητική κρίση στη Βόρειο Ιρλανδία, πέτυχαν χθες οι σκληροπυρηνικοί προτεστάντες, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν όμως να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της διαδικασίας. Την Παρασκευή τα αδιάλλακτα αυτά στοιχεία υπονόμευσαν την επανεκλογή του ηγέτη των Ενωτικών, Ντέιβιντ Τριμπλ, στη θέση του πρωθυπουργού της Βόρειας Ιρλανδίας, μια εξέλιξη που απείλησε συνολικά την κυβέρνηση. Ο Τριμπλ χρειαζόταν την πλειοψηφία των προτεσταντικών ψήφων στο κοινό νομοθετικό σώμα, αλλά για μία ψήφο δεν πέτυχε τον στόχο του.

Μετριοπαθείς

Η βρετανική κυβέρνηση προκήρυξε στη συνέχεια δεύτερη ψηφοφορία, πείθοντας το ουδέτερο Κόμμα Συμμαχία, το οποίο περιλαμβάνει μετριοπαθείς και από τις δύο πλευρές, να συμπαραταχθεί με τους προτεστάντες, προκειμένου να ηττηθούν οι σκληροπυρηνικοί. Η νέα ψηφοφορία είχε προγραμματισθεί για χθες και ο ηγέτης της Συμμαχίας, Ντέιβιντ Φορντ, αναγνώρισε ότι η ενέργεια αυτή θα είναι μία παντομίμα, απαραίτητη για να γυρίσει ο Τριμπλ στην εξουσία.

30 υπογραφές

Ωστόσο, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, Ιαν Πέισλι, συγκέντρωσε τις 30 υπογραφές για την κατάθεση «αίτησης ανησυχίας», ζητώντας τη μετάθεση της ψηφοφορίας σήμερα. Παράλληλα, δικηγόροι προσέφυγαν για λογαριασμό του Πέισλι στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μπέλφαστ, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της δεύτερης ψηφοφορίας, από την οποία αναμένεται να συγκροτηθεί η τετραμερής κυβέρνηση. Ωστόσο ο δικαστής Μπράιν Κερ απεφάνθη ότι η Βρετανία έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα χειρισθεί την κρίση, ειδικά όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της διάλυσης της νομοθετικής επιτροπής και της προκήρυξης νέων εκλογών.

Υποστήριξη

Αν δεν εκλεγεί νέος πρωθυπουργός, ολόκληρο το συμφιλιωτικό εγχείρημα συνεργασίας κινδυνεύει με κατάρρευση. Την Παρασκευή, παρόλο που έχασε την πρωθυπουργία με ψήφους 30 υπέρ έναντι 29 κατά, ο Τριμπλ απέσπασε την υποστήριξη των καθολικών και της Συμμαχίας. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι όσο επιμηκύνεται η κρίση, τόσο απομακρύνονται οι πιθανότητες επανεκλογής του Τριμπλ, αφού πληθαίνουν οι περιπτώσεις μεταπήδησης βουλευτών από το κόμμα του στο στρατόπεδο του Πέισλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή