Αντι-Ταλιμπάν ηγέτης δίνει τη δική του μάχη

Αντι-Ταλιμπάν ηγέτης δίνει τη δική του μάχη

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς την πολυτέλεια της υποστήριξης των αεροπορικών βομβαρδισμών, όπως συμβαίνει στον Βορρά, μονίμως διωκόμενος από τον εχθρό, ο Χαμίντ Καρζάι, πολιτικός ηγέτης αλλά και πολέμαρχος, αγωνίζεται στα ορεινά του Νότιου Αφγανιστάν για την ανατροπή των Ταλιμπάν.

Ηρωας της αντίστασης

Εάν επιζήσει, θα γίνει ήρωας της αντίστασης κατά των Ταλιμπάν, ίσως και «βασιλιάς» σημαντικών τμημάτων αφγανικού εδάφους, ισχυρίζονται οι συγγενείς και υποστηρικτές του. Εάν δεν τα καταφέρει, όλοι θα τον θυμούνται ως γενναίο άνδρα, ο οποίος διακινδύνευσε τα πάντα για τη φυλή και τον τόπο του.

Την περασμένη Κυριακή, μιλώντας στο δορυφορικό τηλέφωνο από το κρησφύγετό του στα βουνά με τον αδελφό του Αχμέντ, που βρισκόταν στο πατρικό τους στην Κουέτα, ο κ. Καρζάι διαβεβαίωσε τους πάντες ότι είναι καλά. «Το έργο μου είναι μεγάλο», διευκρίνισε.

Μιλώντας την ίδια ημέρα σε δημοσιογράφο της υπηρεσίας του BBC που αναμεταδίδει στη γλώσσα των Παστούν, υπογράμμισε ότι ο αγώνας του «πάει καλά» και ότι όλοι όσους συνάντησε έχουν κουραστεί από τον πόλεμο. «Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να απαλλάξουν τη χώρα από τους ξένους», είπε εννοώντας τον Μπιν Λάντεν και τους Αραβες μαχητές του. «Κι εγώ για το ιδιο πράγμα αγωνίζομαι», προσέθεσε.

Ο Καρζάι, μεγάλος Χαν της περιοχής του μετά τη δολοφονία, πριν από δύο χρόνια, του πατέρα του, μέλους της αφγανικής γερουσίας την ύστερη περίοδο της βασιλείας του Ζαχίρ Σαχ και μετέπειτα σεβαστού εκπροσώπου της εξόριστης αντιπολίτευσης, περιέγραψε στον αδελφό του πώς επέζησε από τετράωρη μάχη με τους Ταλιμπάν, την περασμένη Παρασκευή. Ενδιαμέσως, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ μερίμνησε τα δέοντα, ώστε ο Καρζάι να εφοδιαστεί με πολεμοφόδια και τρόφιμα και υποσχέθηκε πραγματικές ενισχύσεις, αλλά «αργότερα».

Γνωστός

στους Αμερικανούς

Ο πολέμαρχος είναι γνωστός στους Αμερικανούς αξιωματούχους ως εκπρόσωπος της σωφροσύνης σε έναν κόσμο περίπλοκο και φατριασμένο όπως είναι ο κόσμος του Αφγανιστάν. Εχει καταθέσει στο Καπιτώλιο, έχει συνεργαστεί στενά με Αμερικανούς ως μεσάζων μεταξύ ΗΠΑ και μουτζαχεντίν την περίοδο της αντίστασης κατά του Αφγανιστάν. Ωστόσο η αμερικανική βοήθεια προς τον Καρζάι παραμένει ανοιχτό θέμα, ίσως επειδή η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη κατασταλάξει ως προς τον τρόπο οργάνωσης της αντιπολίτευσης και των εξόριστων ηγετών των Παστούν, κυρίαρχης φυλετικής ομάδας στο Αφγανιστάν, από την οποία προέρχονται και οι Ταλιμπάν. Εστω και καθυστερημένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να διορίσει εκπρόσωπο της αφγανικής αντιπολίτευσης τον πρέσβη Τζέιμς Ντόμπινς, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν υπεύθυνος για τα Βαλκάνια.

Ο κ. Καρζάι επισημαίνει ότι η αποστολή του, δηλαδή η εξουδετέρωση των Ταλιμπάν στο Κανταχάρ, φέουδο της οικογένειάς του επί έναν και πλέον αιώνα, είναι εξίσου κρίσιμης σημασίας, όσο και ο πόλεμος στον Βορρά. Στην επίσης γειτονική περιοχή Ντεχαρουάντ, στην επαρχία Ορουζγκάν, μεγάλωσε ο περιβόητος μουλάς Ομάρ, που όμως δεν διαθέτει την αίγλη των Καρζάι, τους οποίους φοβούνται οι Ταλιμπάν.

Ο πολιτικός και νυν πολέμαρχος προσπαθεί να συνενώσει φατρίες και ομάδες των Παστούν σε συγκροτημένη και αξιόπιστη στη Δύση εναλλακτική λύση στους Ταλιμπάν. Ισχυρίζεται ότι έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντική υποστήριξη στην προσπάθειά του να συγκροτήσει τη loya jirga, δηλαδή το παραδοσιακό συμβούλιο αντιπροσώπων, το οποίο με τη σειρά του θα κληθεί να εκλέξει προσωρινή κυβέρνηση ευρέως.

Εχει φιλοδοξίες

Ο Καρζάι διαθέτει ισχύ και πολιτικές φιλοδοξίες τις οποίες δεν πρέπει κανείς να υποτιμά, υπογραμμίζει Αμερικανός αξιωματούχος. Η οικογένειά του, όπως και η βασιλική οικογένεια του Ζαχίρ Σαχ, προέρχεται από τη φατρία των Ποπουλζάι και τις μεγάλες φυλετικές ομάδες των Ντουράνι και των Παστούν. Υποστηρικτής αρχικά των Ταλιμπάν, επειδή πίστευε ότι θα έδιναν τέλος στην ατέρμονη αιματοχυσία, ο Χαμίντ Καρζάι αντελήφθη γρήγορα την κατάσταση και άρχισε να περιοδεύει σε ΗΠΑ και Ευρώπη προειδοποιώντας τους ιθύνοντες για το τι εστί Ταλιμπάν, αλλά και για τη μετατροπή τους σε ανδρείκελα των Αράβων μετά την επικράτηση του Μπιν Λάντεν. «Για πολύ καιρό εξηγούσαμε στους Αμερικανούς ότι έχει γίνει εισβολή στη χώρα μας για πολύ καιρό ζητούσαμε βοήθεια. Επρεπε να μας είχαν ακούσει», λέει τώρα ο Καρζάι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή