Πιο κοντά σε φορολογικές αποκαλύψεις για τον Τραμπ

Πιο κοντά σε φορολογικές αποκαλύψεις για τον Τραμπ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η εμφάνιση δεύτερου πληροφοριοδότη που περιέγραψε ανάρμοστες πιέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς την ουκρανική ηγεσία φέρνει σε δύσκολη θέση τον Λευκό Οίκο, ο οποίος έως τώρα έκανε λόγο για φήμες. Παράλληλα, άλλη μια ρωγμή άνοιξε χθες στον τοίχο μυστικότητας που έχει υψώσει ο Τραμπ γύρω από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, καθώς η δικαιοσύνη απεφάνθη ότι οι λογιστές οφείλουν να παραδώσουν στις Αρχές φορολογικά στοιχεία της τελευταίας οκταετίας για τον Αμερικανό πρόεδρο και τις εταιρείες του. Αμέσως μετά την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης και μόλις δύο ώρες προτού αυτή εφαρμοστεί, οι συνήγοροι του Τραμπ άσκησαν ανακοπή, εξασφαλίζοντας μικρή καθυστέρηση.

Το δικαστήριο είχε απορρίψει το επιχείρημα του Αμερικανού πρόεδρου ότι, λόγω της προεδρικής ιδιότητάς του, χαίρει ασυλίας σε ό,τι αφορά έρευνες για ποινικά αδικήματα. Ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Σάιρους Βανς ο νεότερος, ερευνά κατά πόσον η εξαγορά της σιωπής της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς από τον Ντόναλντ Τραμπ συνιστά ποινικό αδίκημα. Η Ντάνιελς έλαβε 130.000 δολάρια στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ενώ ο μεσάζων, ο δικηγόρος του Μάικλ Κόεν, βρίσκεται στη φυλακή για άλλα αδικήματα και συνεργάζεται με τη δικαιοσύνη.

«Οι πρόεδροι, οι οικογένειές τους και οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες δεν είναι υπεράνω του νόμου», ανέφερε η χθεσινή απόφαση του δικαστή του Μανχάταν, Βίκτορ Μαρέρο. Το αμερικανικό Σύνταγμα δεν αναφέρει ρητά αν μπορούν ή όχι να απαγγελθούν κατηγορίες σε εν ενεργεία πρόεδρο, ενώ το ζήτημα δεν έχει διευκρινιστεί ούτε από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο ίδιος ο Τραμπ έχει απορρίψει τις έρευνες ως πολιτικά υποκινούμενες, ενώ με αντίστοιχο τρόπο απαντά στις έρευνες του Κογκρέσου γύρω από την υπόθεση της Ουκρανίας. Στην υπόθεση αυτή, πληροφοριοδότης που προέρχεται από τις μυστικές υπηρεσίες υποστήριξε ότι ο Τραμπ απείλησε τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι με «πάγωμα» της αμερικανικής βοήθειας, προκειμένου η χώρα του να ανοίξει έρευνες εις βάρος του πολιτικού αντιπάλου του, του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν. Προχθές, το δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει την υπόθεση ανακοίνωσε ότι εκπροσωπεί «περισσότερους από έναν» πληροφοριοδότες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή