Πυρά κατά Τραμπ και από Ρεπουμπλικανούς για την απόσυρση ΗΠΑ από τη Συρία

Πυρά κατά Τραμπ και από Ρεπουμπλικανούς για την απόσυρση ΗΠΑ από τη Συρία

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε την συζήτηση στην διάρκεια της χθεσινής ημέρας και τουλάχιστον για μία ημέρα, από την έρευνα για την παραπομπή του, φέρνοντας στο προσκήνιο της επικαιρότητας την ξαφνική αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία, σχολιάζει το Politico.

Από την άλλη μεριά, ο ίδιος άνοιξε ένα μέτωπο πολιτικής σύγκρουσης με το Κογκρέσο, το οποίο θα είναι δύσκολο να ελέγξει. Από τους σταθερούς πολιτικούς συμμάχους του προέδρου Τραμπ, μέχρι τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς που τάσσονται υπέρ της παραπομπής του, οι παρενέργειες της προεδρικής απόφασης για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από την Συρία, είναι εμφανείς για τον ίδιο, από όλες τις πλευρές του φάσματος της πολιτικής ζωής στην Ουάσιγκτον.

Οι πολιτικές εξελίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο συνιστούν την κλιμάκωση της δικομματικής πίεσης (από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς) η οποία μπορεί να οδηγήσει τον πρόεδρο Τραμπ στην αλλαγή της απόφασης του.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ υπενθυμίζει στον πρόεδρο Τραμπ, τις συντριπτικές πλειοψηφίες που υποστηρίζουν την διατήρηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Συρία.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ απειλεί με την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε συνεργασία με τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή, Κρις Βαν Χόλεν.

Επίσης, δύο γερουσιαστές (ένας από τους Δημοκρατικούς κι ένας από τους Ρεπουμπλικανούς) από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας απαιτούν από αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου.

«Η απόφαση του προέδρου να εγκαταλείψει τους συμμάχους Κούρδους στην Βόρεια Συρία εν αναμονή μιας επίθεσης από την Τουρκία, είναι προδοσία και θα έχει σοβαρότατες ανθρωπιστικές συνέπειες, αλλά και συνέπειες για την εθνική ασφάλεια», δήλωσαν οι Γερουσιαστές Μιτ Ρόμνεϊ (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) και Κρις Μέρφι. «Θα συνεργαστούμε με την ηγεσία της επιτροπής για να διασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση θα εμφανιστεί ενώπιον της, το συντομότερο δυνατό».

Η Γερουσία που βρίσκεται υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων έχει ήδη δείξει την διάθεσή της, να έρθει σε πολιτική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Τραμπ για το ζήτημα της αμερικανικής στρατιωτικής αποχώρησης από την Συρία, αλλά και για άλλα ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ η κοινοβουλευτική κινητοποίηση οργανώνεται στο Κογκρέσο, προκειμένου να υποχρεωθεί ο πρόεδρος Τραμπ και να υποχωρήσει.

Ο Γκρέιαμ δήλωσε χθες ότι θα προωθήσει μία απόφαση στην ολομέλεια της Γερουσίας που θα ζητάει από τον πρόεδρο Τραμπ να αλλάξει πορεία (αναφορικά με τις αποφάσεις του για την Συρία). Ο ίδιος προέβλεψε ότι η απόφαση αυτή «θα έχει ισχυρή δικομματική υποστήριξη».

Τον περασμένο Φεβρουάριο, 70 γερουσιαστές υποστήριξαν μία μη δεσμευτική τροπολογία, αναφορικά με την υποστήριξη των αμερικανικών πολεμικών επιχειρήσεων στην Συρία και στο Αφγανιστάν.

Τα μέλη της Γερουσίας θα έχουν πολλαπλές ευκαιρίες να εκφράσουν τις απόψεις τους για την εξωτερική πολιτική του προέδρου Τραμπ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, καθώς το Κογκρέσο θα πρέπει να περάσει τον ετήσιο προϋπολογισμό για την άμυνα, αλλά και νομοσχέδια για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σε μία σπάνια ανακοίνωσή του, ο ΜακΚόνελ αναφέρθηκε στην τροπολογία του Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι «οι συνθήκες που διαμόρφωσαν την δικομματική ψηφοφορία (τότε) ισχύουν ακόμη και σήμερα».

«Το Ισλαμικό Κράτος και η αλ Κάιντα παραμένουν επικίνδυνες δυνάμεις για την Συρία μαζί με τον συνεχιζόμενο εμφύλιος πόλεμο, αποτελούν σημαντικές προκλήσεις ασφάλειας και πρόκλησης ανθρωπιστικής καταστροφής. Μία βιαστική αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία θα ωφελούσε μόνο την Ρωσία, το Ιράν, αλλά και την κυβέρνηση Ασαντ», επισήμανε ο ΜακΚόνελ.

«Παροτρύνω τον πρόεδρο να ασκήσει ηγεσία για λογαριασμό των ΗΠΑ και να διατηρήσει ενωμένη την πολυεθνική συμμαχία για τη νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους», τόνισε ο βετεράνος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής.

Λίγο αργότερα, την εξέλιξη σχολίασε και η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι που φαίνεται να ασπάζεται τις ίδιες ανησυχίες με τον ΜακΚόνελ.

«Η απόφαση αυτή, αποτελεί σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και την σταθερότητα και στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στο Ιράν και στην Ρωσία, όπως επίσης και στους συμμάχους μας, ότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν πλέον έναν αξιόπιστο σύμμαχο», σχολίασε η Πελόζι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι έλαβε ηχηρά και ξεκάθαρα το δικομματικό μήνυμα, ενώ ο ίδιος φαίνεται να παραμένει στις απόψεις του.

Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θέλει να τερματίσει τους «πολέμους χωρίς τέλος». προειδοποιώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να μην κάνει κάτι που «θα είναι απάνθρωπο» για τους Κούρδους. »Αν η Τουρκία κάνει κάτι, το οποίο κρίνω με την μεγάλη και μοναδική σοφία μου, ότι είναι εκτός ορίων, [τότε] θα καταστρέψω ολοκληρωτικά και θα εξαφανίσω την Οικονομία της Τουρκίας», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή