Αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ και στην Ευρώπη

Αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ και στην Ευρώπη

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ουάσιγκτον η απόφαση του Τραμπ, ακόμη και μεταξύ στενών συμμάχων του στο Κογκρέσο, ενώ την ανησυχία της για νέους εκτοπισμούς και μαζικές δολοφονίες τύπου Σρεμπρένιτσα εξέφρασε και η διεθνής κοινότητα.

Με ταυτόσημες ανακοινώσεις τους, οι δύο ισχυρότεροι παράγοντες του Κογκρέσου, που ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα, αποδοκίμασαν τη στροφή Τραμπ. «Αυτή η απόφαση θέτει σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, ενώ στέλνει επικίνδυνο μήνυμα σε Ιράν και Ρωσία, όπως και στους συμμάχους μας, ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ένας εταίρος που μπορεί να εμπιστεύεται κανείς», αναφέρει η δήλωση της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, σημειώνει: «Μια βιαστική απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία θα ωφελήσει μόνο τη Ρωσία, το Ιράν και το καθεστώς Ασαντ».

Καταστροφική χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιχαμ, εκ των ισχυρότερων υποστηρικτών του Τραμπ: «Αν ευσταθούν οι αναφορές του Τύπου, βρισκόμαστε μπροστά σε μια καταστροφή στα σκαριά», είπε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια «κοντόφθαλμη και ανεύθυνη» ανακοίνωση. «Η αυθόρμητη απόφαση του προέδρου ακυρώνει όλα τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει και ρίχνει την περιοχή σε μεγαλύτερο χάος. Το Ιράν ξερογλείφεται. Και αν ήμουν μαχητής του Ισλαμικού Κράτους θα ένιωθα ότι έχω μια δεύτερη ευκαιρία. Συμπαθώ τον πρόεδρο Τραμπ. Εχω προσπαθήσει να τον βοηθήσω. Αυτό, όμως, με θορυβεί βαθιά», εξήγγειλε ο γερουσιαστής. «Θέλω να σιγουρευτώ ότι κρατάμε τον λόγο μας σε εκείνους που μάχονται στο πλευρό μας και μας βοηθούν. Αν έχουμε δεσμευθεί για κάτι και κάποιος αγωνίζεται μαζί μας, η Αμερική θα πρέπει να κρατήσει τον λόγο της», είπε από την πλευρά του ο Κέβιν Μακάρθι, Ρεπουμπλικανός βουλευτής στην Καλιφόρνια και επικεφαλής της μειοψηφίας στο Σώμα. Ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ, συστηματικός επικριτής του Τραμπ, προειδοποίησε ότι η απόφαση θα θεωρηθεί «προδοσία» των Κούρδων και η Ουάσιγκτον ένας «αναξιόπιστος σύμμαχος». «Το Κογκρέσο πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας», τόνισε ο Δημοκρατικός Κρις Βαν Χόλεν, καταγγέλλοντας την «απόφαση του Τραμπ να προδώσει» τους Κούρδους.

«Για εμάς στον ΟΗΕ, η έννοια της ασφαλούς ζώνης έχει πικρή ιστορία και ποτέ δεν την προωθούμε, ούτε την ενθαρρύνουμε. Δεν πιστεύουμε ότι πέτυχε στο παρελθόν για τον ΟΗΕ, με δεδομένες τις μνήμες από τη Σρεμπρένιτσα και όσα έγιναν στο παρελθόν», σχολίασε ο Πάνος Μουμτζής, περιφερειακός συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη συριακή κρίση εκ μέρους του οργανισμού. Η Ε.Ε. ζήτησε ηρεμία στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι νέες εχθροπραξίες θα εξωθήσουν περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τον προβληματισμό του για τη μονομερή πρωτοβουλία της Τουρκίας διατύπωσε το Παρίσι, ενώ το Βερολίνο προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή