Προς οριστικό ναυάγιο στο Brexit

Προς οριστικό ναυάγιο στο Brexit

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς εξανεμίζονται οι πιθανότητες για συμφωνία της τελευταίας στιγμής μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών σχετικά με τους όρους του Brexit πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, η ένταση των αμοιβαίων επικρίσεων αρχίζει να ανεβαίνει, δίνοντας  γεύση από το σκηνικό της επόμενης ημέρας.

H πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ γνωστοποίησε ότι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του Μπόρις Τζόνσον με την Αγκελα Μέρκελ, διαπιστώθηκε ότι απομακρύνονται οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός επέρριψε την ευθύνη στη Γερμανίδα καγκελάριο χρεώνοντάς της αδιαλλαξία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε, συνομιλώντας με τον Βρετανό ηγέτη, ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει συμφωνία», εκτός αν η Βόρεια Ιρλανδία, σε αντίθεση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, παραμείνει στην τελωνειακή ένωση, κάτι που κατηγορηματικά απορρίπτει η βρετανική πλευρά. «Αν αυτό αντιπροσωπεύει μια νέα, αμετακίνητη θέση, τότε σημαίνει απλώς ότι η συμφωνία είναι αδύνατη, όχι μόνον αυτή τη στιγμή, αλλά για πάντα», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

H δήλωση της Ντάουνινγκ Στριτ προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει σε υψηλούς τόνους μέσω Twitter. «Μπόρις Τζόνσον, το διακύβευμα δεν είναι να κερδίσει κανείς ένα ανόητο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών. Το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως επίσης η ασφάλεια και τα συμφέροντα των λαών μας», έγραψε στην ανάρτησή του ο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εσωτερικά «πυρά»

Στο μεταξύ, το παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών έχει ξεκινήσει και στο εσωτερικό της Βρετανίας, η οποία βρίσκεται σε άτυπη προεκλογική περίοδο, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι οι κάλπες δεν θα αργήσουν να στηθούν. Ο εκπρόσωπος των Εργατικών Κέιρ Στάρμερ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί με κυνικό τρόπο να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις» με τις Βρυξέλλες και ότι στρατηγική της είναι η έξοδος χωρίς συμφωνία. Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε η Νίκολα Στέρτζον, επικεφαλής του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος, το οποίο αντιτίθεται στο Brexit.

Θεωρητικά, η Βρετανία θα φύγει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, αν και με πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ο Τζόνσον υποχρεώνεται να ζητήσει νέα παράταση, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Προκειμένου να κατευνάσει τις ανησυχίες πολιτών, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε χθες επικαιροποιημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των δυσχερειών από το Brexit χωρίς συμφωνία, με έμφαση στον εφοδιασμό με φάρμακα και ιατρικά είδη.

Τέλος, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Kantar δείχνει τους Γερμανούς να αρνούνται την επαναδιαπραγμάτευση ή την αναβολή του Brexit με ποσοστό 62% και 66% αντιστοίχως. Κάπως πιο ελαστικοί εμφανίζονται οι Γάλλοι, με τα αντίστοιχα ποσοστά να περιορίζονται σε 58% και 57%. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, αν γινόταν αύριο δημοψήφισμα στη Γαλλία, μόνο το 52% των πολιτών θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή