Σε «τριήμερη γενική κινητοποίηση» καλούν οι κουρδικές αρχές της βόρειας Συρίας

Σε «τριήμερη γενική κινητοποίηση» καλούν οι κουρδικές αρχές της βόρειας Συρίας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κάλεσαν σήμερα σε «γενική τριήμερη κινητοποίηση» τους κατοίκους της βορειοανατολικής Συρίας, ώστε να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση έναρξης των αναμενόμενων τουρκικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί η ένταση στα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και Συρίας, με την Άγκυρα να ενισχύει τις δυνάμεις της στην περιοχή, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό στρατιωτών και τεθωρακισμένων οχημάτων. 

«Κηρύσσουμε κατάσταση γενικής κινητοποίησης για τρεις ημέρες στη βορειοανατολική Συρία», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), καλώντας μάλιστα τους πολίτες «σε αντίσταση» σε περίπτωση που εκδηλωθεί η τουρκική επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής.

«Καλούμε όλες τις συνιστώσες του λαού μας να κατευθυνθούν προς την μεθοριακή ζώνη (…) για να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρξει αντίσταση αυτή την ευαίσθητη ιστορική στιγμή», προστίθεται στην ανακοίνωση των κουρδικών αρχών.

«Δείχνοντας» τις ΗΠΑ, τον μεγάλο σύμμαχό τους, αλλά και τον ΟΗΕ, τη Ρωσία ή ακόμη και την ΕΕ, η κουρδική πολιτοφυλακή επιρρίπτει «όλη την ευθύνη» στους «μεγάλους», στην περίπτωση μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής» στην περιοχή.

Σύμμαχος της Ουάσινγκτον στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, η πολιτοφυλακή των YPG θεωρείται από την Άγκυρα «τρομοκρατική» οργάνωση, άμεσα συνδεδεμένη με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), η οποία συνιστά απειλή για τους πολίτες της Τουρκίας.

Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θέλει να αντιμετωπίσει άμεσα την κουρδική «απειλή» στα νότια σύνορα της, με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει την Τρίτη, ότι «έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προετοιμασίες ενόψει μιας επιχείρησης».

Ακόμη, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, έγραψε στην Washington Post, ότι Τούρκοι στρατιώτες θα «διασχίσουν εντός ολίγου τη συροτουρκική μεθόριο».

Ωστόσο, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, το τουρκικό γενικό επιτελείο αναμένει να ολοκληρωθεί η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη ζώνη.

Η Τουρκία σχεδιάζει αρχικά να πάρει τον έλεγχο μιας λωρίδας εδάφους στα σύνορα μήκους 120 χιλιομέτρων και πλάτους 30 χιλιομέτρων, από την πόλη Ταλ Αμπιάντ ως την Ρας αλ Αΐν, ώστε να δημιουργήσει μία «ζώνη ασφαλείας» στην περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή