ΚΟΣΜΟΣ

The Times: Η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει μια μεγάλη παραχώρηση για τη συμφωνία του Brexit

The Times: Η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει μια μεγάλη παραχώρηση για τη συμφωνία του Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να κάνει μια «μεγάλη παραχώρηση» για μια συμφωνία του Brexit, προσφέροντας έναν μηχανισμό, προκειμένου το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας να έχει τη δυνατότητα αποχώρησης από ένα νέο επονομαζόμενο «backstop» ύστερα από κάποια χρόνια, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.

Οι συνομιλίες με την ΕΕ για την επίτευξη μιας συμφωνίας αναφορικά με την αποχώρηση της Βρετανίας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο για το λεγόμενο «backstop», όπως ονομάζεται η πολιτική ασφαλείας, προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή σκληρών συνόρων μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, εάν μια μελλοντική εμπορική συμφωνία δεν είναι επαρκής για να κρατήσει τα σύνορα ανοικτά.

Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι θέλει να καταργηθεί αυτό που χαρακτηρίζει «μη δημοκρατικό backstop» και ζητά την αντικατάστασή του, προτείνοντας η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει υπό τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι τελωνειακοί έλεγχοι να γίνονται μακριά από τα σύνορα και το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, το Στόρμοντ, να έχει το δικαίωμα να ψηφίσει επί των ρυθμίσεων.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι το να δοθεί η δυνατότητα «συγκατάθεσης» στη Βόρεια Ιρλανδία, θα δώσει στους συμμάχους του Τζόνσον –στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP)— δικαίωμα βέτο.

Η νέα ιδέα, όπως παρουσιάζεται στο δημοσίευμα των Times, θα είναι μια τροποποιημένη εκδοχή της αρχής της συναίνεσης.

Επικαλούμενοι διπλωματικές πηγές κοντά στις συνομιλίες, οι συντάκτες των Times ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να «συναινέσουν σε μια μονομερή ανάκληση της συνθήκης αποχώρησης από το Στόρμοντ ύστερα από μια χρονική περίοδο. Η χρονολογία του 2025 έχει αναφερθεί, αρκεί και οι δύο κοινότητες να συμφωνήσουν σε αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ