Ο Μπολάνος προηγείται του Ορτέγκα

Ο Μπολάνος προηγείται του Ορτέγκα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα έφεραν χθες τον συντηρητικό υποψήφιο Ενρίκε Μπολάνος να προηγείται σημαντικά του πάλαι ποτέ σοσιαλιστή επαναστάτη Ντανιέλ Ορτέγκα, ο οποίος φαίνεται ότι δεν έπεισε το εκλογικό σώμα της Νικαράγουας για την πολιτική μετάλλαξή του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

Πανηγυρισμοί

Ο 73χρονος Ενρίκε Μπολάνος, υποψήφιος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος και σημερινός αντιπρόεδρος της χώρας, προηγείτο με 53,03% των ψήφων, σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, αφήνοντας πίσω το αριστερό Μέτωπο των Σαντινίστας (FSLN) του Ντανιέλ Ορτέγκα με 45,35% των ψήφων. Ενθαρρυμένοι από τα ευνοϊκά για το κόμμα τους αποτελέσματα, οι οπαδοί του συντηρητικού Μπολάνος άρχισαν από χθες να πανηγυρίζουν τη διαφαινόμενη νίκη τους. Την ίδια στιγμή, συνεργάτες του Ορτέγκα απέφευγαν οποιαδήποτε δημόσια δήλωση, περιμένοντας τα τελικά αποτελέσματα και καλώντας τους οπαδούς του κόμματός τους να μείνουν στα σπίτια τους και να κάνουν το ίδιο, καθώς το ποσοστό των καταμετρημένων ψήφων περιορίζεται μόλις στο 36% του συνόλου.

Πενταετής θητεία

Αν και εφόσον, πάντως, επαληθευτεί το προβάδισμα του Μπολάνος, ο υποψήφιος του συντηρητικού Φιλελεύθερου Κόμματος θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρόεδρο Αρνόλντο Αλεμάν, στις 10 Ιανουαρίου και για πενταετή θητεία. Σοφά ποιών, ωστόσο, ο Μπολάνος «έχει δώσει τον λόγο» του ότι δεν πρόκειται να πανηγυρίσει για τη νίκη του, πριν αυτή επαληθευτεί από την καταμέτρηση όλων των ψήφων και εφόσον αυτή αποδειχθεί «μη αναστρέψιμη».

Ενταση

Καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία διεξήχθη σε κλίμα έντασης, έντεκα χρόνια αφότου ο Ορτέγκα απώλεσε την εξουσία (1979-90), οι δημοσκοπήσεις έφεραν τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους να συναγωνίζονται στήθος με στήθος. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων καθυστέρησε αρκετές ώρες, λόγω της μεγάλης συμμετοχής των ψηφοφόρων, οι οποίοι εξακολουθούσαν να προσέρχονται στην κάλπη και να περιμένουν στις «ουρές», παρότι τυπικά είχε λήξει η ψηφοφορία. Ο Ντανιέλ Ορτέγκα, ο οποίος επιχείρησε για δεύτερη φορά να διεκδικήσει την εξουσία, από το 1990 υποσχέθηκε να ακολουθήσει φιλελεύθερη πολιτική και να επιδιώξει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς και ότι στη νέα του κυβέρνηση θα περιλάβει πρόσωπα που φυλακίστηκαν από την κυβέρνηση των Σαντινίστας στη δεκαετία του ’80. Οι Αμερικανοί, ωστόσο, στάθηκαν μάλλον εχθρικοί απέναντί του, αμφισβητώντας τις προθέσεις του.

Ο Μπολάνος από την άλλη πλευρά υποσχέθηκε να συνεχίσει την πολιτική των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που άρχισε η απερχόμενη κυβέρνηση, με μεγαλύτερη έμφαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Και οι δύο υποψήφιοι πάντως υποσχέθηκαν βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, σε μια χώρα, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα περιορίζεται σε 430 δολάρια τον χρόνο.

Επίκειται παρέμβαση του Τζορτζ Μπους

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή