Ακροδεξιός εναντίον συναγωγής στη Γερμανία

Ακροδεξιός εναντίον συναγωγής στη Γερμανία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΛΕ. Ακροδεξιός, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν ο δράστης του περίεργου μπαράζ δολοφονικών επιθέσεων χθες στην πόλη Χάλε της Γερμανίας, με στόχους μια συναγωγή, ένα κατάστημα που πωλούσε κεμπάπ, αλλά και περαστικούς. Η επίθεση καταδικάστηκε απερίφραστα από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο τήρησε ενός λεπτού σιγή. Ο δράστης αποπειράθηκε να εισέλθει στη συναγωγή, μέσα στην οποία βρίσκονταν 80 πιστοί, αλλά δεν το κατόρθωσε και εν συνεχεία σκότωσε έναν ελαιοχρωματιστή σε εστιατόριο που πωλούσε κεμπάπ και μια γυναίκα στον δρόμο.

Λίγη ώρα αργότερα, οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν σε αυτοκινητόδρομο έξω από την πόλη έναν άνδρα ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν λευκός Γερμανός. Οι Αρχές θεωρούν ότι ο δράστης αντέγραφε τον ακροδεξιό δολοφόνο που είχε επιτεθεί σε τζαμιά στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας, καθώς φέρεται να γύρισε βίντεο το οποίο αποπειράθηκε να ανεβάσει στο Ιντερνετ. «Μέσα από την κάμερα της συναγωγής είδαμε έναν πάνοπλο άνδρα με κράνος, που προσπαθούσε να ανοίξει τις πόρτες μας», είπε ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας, Μαξ Πριβορόζκι, στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. «Ευτυχώς, οι πόρτες κράτησαν», πρόσθεσε. Η μεγαλύτερη από τις δύο συναγωγές της ανατολικογερμανικής πόλης ήταν γεμάτη, λόγω του εορτασμού της ημέρας του Γιομ Κιπούρ. «Με βάση τις έως τώρα ενδείξεις, ο δράστης ήταν μόνος του. Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το ακροδεξιό κίνητρο», ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 12 το μεσημέρι, ενώ στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα) οι Αρχές, που είχαν ζητήσει από τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, ανακοίνωσαν ότι δεν υπήρχε πλέον άμεσος κίνδυνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή