Πολύ δύσκολη η συμφωνία Βρετανίας – Ε.Ε.

Πολύ δύσκολη η συμφωνία Βρετανίας – Ε.Ε.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Μισέλ Μπαρνιέ χαρακτήρισε χθες «πολύ δύσκολη» την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αν και σημείωσε ότι η Ε.Ε. κρατά την πόρτα ανοιχτή σε περίπτωση που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναθεωρήσει τις προτάσεις του. Σήμερα, λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη σύνοδο της Ε.Ε., ο Τζόνσον θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Λίο Βαράντκαρ, σε μια απόπειρα επίλυσης του γρίφου των ιρλανδικών συνόρων.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στη σκιά των «διαρροών» της Τρίτης από το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, με βάση τις οποίες, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Τζόνσον με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, το χάσμα είναι αγεφύρωτο και η συμφωνία «ουσιαστικά αδύνατη». Χθες, αντιθέτως, ο Τζόνσον υποσχέθηκε στους κεντρώους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ότι η «έξοδος χωρίς συμφωνία» δεν θα αποτελέσει επίσημη θέση του κόμματος και ότι ο ίδιος εξακολουθεί να επιδιώκει συμφωνία.

Με το βλέμμα στις εκλογές

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, οι βουλευτές των Συντηρητικών ακούν μεν τον Τζόνσον να υποστηρίζει ότι η Βρετανία θα εξέλθει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου «ό,τι και αν συμβεί», αλλά στην πράξη θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι θα αποδεχθεί μια σύντομη παράταση και θα προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τα τέλη Νοεμβρίου. Η συζήτηση στο κόμμα περιστρέφεται γύρω από το πρόγραμμα που θα υιοθετήσει σε αυτές τις εκλογές, με την κεντρώα πτέρυγα των Συντηρητικών να ζητεί διαβεβαιώσεις ότι η «έξοδος χωρίς συμφωνία» δεν θα γίνει επίσημη θέση του κόμματος και οι Συντηρητικοί δεν θα επιδιώξουν να συγκυβερνήσουν με το Κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ. Ο επικεφαλής των βουλευτών αυτών, Ντέιμιαν Γκριν, δήλωσε χθες ότι έλαβε υποσχέσεις και για τα δύο. «Κοιταχτήκαμε στα μάτια. Δέχομαι και πιστεύω τις διαβεβαιώσεις αυτές», είπε.

Σε περίπτωση που το σενάριο περί νέας παράτασης και εκλογών υλοποιηθεί, υπάρχουν φόβοι για το ποιες θέσεις θα υιοθετήσουν οι Συντηρητικοί προκειμένου να μην χάσουν ψήφους από το κόμμα του Φάρατζ σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες. Στο μεταξύ, ο πρώην αρχηγός της βρετανικής αντικατασκοπείας, σερ Τζον Σόγιερς, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. «κάνουν πλέον εξαιρετικά μεγάλη ζημιά», καθώς οι διαρροές της Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρουν ότι η Βρετανία μπορεί να διακόψει τη συνεργασία με την Ε.Ε. σε θέματα ασφαλείας.

Μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., την επόμενη εβδομάδα, η βρετανική Βουλή θα συνέλθει εκτάκτως το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, ώστε να εκτιμήσει εάν θα ενεργοποιήσει ή όχι τον νόμο που υποχρεώνει τον Τζόνσον να ζητήσει μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή