Ο τυφώνας Μισέλ σάρωσε την Κούβα

Ο τυφώνας Μισέλ σάρωσε την Κούβα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΒΑΝΑ. Με την απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, όταν Κουβανοί εξόριστοι χρηματοδοτούμενοι από τη CIA αποπειράθηκαν να τον ανατρέψουν, παρομοίασε ο Κουβανός ηγέτης τον τυφώνα Μισέλ που ταλαιπώρησε με την καταστρεπτική του δύναμη την Κούβα. Ο τυφώνας Μισέλ σάρωσε την Κούβα, με ανέμους 209 χλμ./ώρα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο, ενώ 750 χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, και προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε ολόκληρο σχεδόν το νησί, για να συνεχίσει την πορεία του, με πολύ μικρότερη ταχύτητα ανέμων ωστόσο, προς τις Μπαχάμες. Στο πέρασμά του από την Ονδούρα, τη Νικαράγουα και την Τζαμάικα, την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε τον θάνατο 12 ατόμων.

Οσον αφορά στην Κούβα, η κατάσταση παραμένει ασαφής καθώς όλα τα επικοινωνιακά δίκτυα τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Πάντως, δεν υπήρξαν, τουλάχιστον αρχικώς, μαρτυρίες ή αναφορές για τραυματισμούς ή θανάτους. Και μέχρι νωρίς το πρωί της Δευτέρας περισσότερη από τη μισή χώρα, από την επαρχία Πινάρ ντε Ρίο μέχρι το Σιέγκο ντε Αβίλα, παρέμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ανέφερε το Ράδιο Ρεμπέλντε, ενώ αναμενόταν ότι οι ζημίες στην πρωτεύουσα θα είχαν αποκατασταθεί μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και τα πελώρια κύματα κατέστησαν αναγκαία τη διακοπή της κυκλοφορίας στην παράκτια λεωφόρο Μάλεσον, ενώ πολλοί κάτοικοι της συνοικίας Βελάντο διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους δύο ημέρες προτού χτυπήσει η τρομερή κακοκαιρία. Η ταχύτητα των ανέμων του τυφώνα Μισέλ μειώθηκε ήδη από το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ αναμένεται περαιτέρω βελτίωση. Την Κυριακή το πρωί, ο Φιντέλ Κάστρο συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου στην Αβάνα, όπου και ανακοίνωσε ότι 750 χιλιάδες Κουβανοί εκκένωσαν τα σπίτι τους επιτυχώς και φιλοξενούνταν σε φιλικές οικίες και ειδικά καταφύγια. «Ο λαός μας είναι πολύ καλά οργανωμένος, διότι έχει την κατάλληλη εμπειρία. Θα πούμε, όμως, ότι καταφέραμε μια μεγάλη επιτυχία αν τελικά περιορίσουμε τον αριθμό των θυμάτων», τόνισε ο Κουβανός ηγέτης. Σύμφωνα με το σύστημα πολιτικής άμυνας της Κούβας, το οποίο είχε σχεδιασθεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για την απόκρουση επιθέσεων, η εκκένωση είναι υποχρεωτική. Και στη Φλόριντα, ο κυβερνήτης Τζεμπ Μπους κήρυσσε την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι Βάραγγοι προέρχονταν από τον Βορρά (κοντά στη λίμνη Μάιλαρ της Σουηδίας), γείτονες των Βίκινγκς και παρείχαν τις υπηρεσίες τους έναντι μισθού στους Βυζαντινούς. Οι τελευταίοι τους χρησιμοποίησαν στις εκστρατείες τους κατά της Σικελίας και των Σαρακηνών…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή