«Κακή ιδέα» η τουρκική εισβολή

«Κακή ιδέα» η τουρκική εισβολή

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο από τρία εικοσιτετράωρα μετά το πράσινο φως που πήρε από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το σύνθημα, χθες το απόγευμα, για την εισβολή τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τοπικών συμμάχων τους στις κουρδικές περιοχές της βόρειας και ανατολικής Συρίας.

«Στόχος μας είναι να καταστρέψουμε τον διάδρομο της τρομοκρατίας που πάει να δημιουργηθεί στα νότια σύνορά μας», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν, ο οποίος βάφτισε την επιχείρηση «Πηγή ειρήνης». Την ίδια ώρα, τουρκικά αεροπλάνα και πυροβόλα Χάουιτζερ βομβάρδιζαν στόχους της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στην παραμεθόρια πόλη Ρας αλ Αϊν, αλλά και στο Τελ Αμπιάντ, στο Καμισλί και στο Αϊν Ισα, φθάνοντας σε βάθος έως και 50 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.

Αφού επέτρεψε την εισβολή αποσύροντας τις αμερικανικές δυνάμεις, ο Αμερικανός πρόεδρος χθες υποστήριξε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υιοθετούν αυτή την επίθεση και έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για κακή ιδέα». Εν συνεχεία ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς ότι δεν υπάρχουν Αμερικανοί στρατιώτες στις περιοχές των επιχειρήσεων. Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι περιμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων και να κρατήσει τους κρατουμένους του ISIS στις φυλακές.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), κορμός των οποίων είναι η YPG, ανέφεραν ότι υπήρξαν θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού από τους πρώτους βομβαρδισμούς, χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, κουρδικά βλήματα έπληξαν τις τουρκικές πόλεις Τσεϊλανπιλάρ και Νουσαϊμπίν.

Οι από αέρος και ξηράς βομβαρδισμοί ανοίγουν τον δρόμο για την εισβολή χερσαίων στρατευμάτων στις κουρδικές περιοχές. Στον ρόλο της δύναμη κρούσης αναμένεται να βρεθούν οι περί τους 18.000 άνδρες του λεγόμενου Συριακού Εθνικού Στρατού, ο οποίος στελεχώνεται κυρίως από Αραβες και Τουρκμένιους, οι οποίοι χρηματοδοτούνται, εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται από την Τουρκία.  Η τουρκική εισβολή προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία ζήτησαν έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταδικάζοντας τις τουρκικές ενέργειες. Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δεχθεί στο Ελιζέ εκπρόσωπο των Κούρδων της Συρίας, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τόνισε ότι η κυβέρνησή του «καταδικάζει την τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία με τον πιο έντονο τρόπο».

Στην Ουάσιγκτον, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ προειδοποίησε την Τουρκία ότι «δεν έχει το πράσινο φως να εισβάλει» εναντίον των Κούρδων, δεδομένης της «συντριπτικής αντίθεσης του Κογκρέσου», και προανήγγειλε ότι θα καταθέσει, σε συνεννόηση με τους Δημοκρατικούς, συντριπτικές οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της, «βγαλμένες από την κόλαση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή