Ο έλεγχος της 5G από εχθρικά κράτη ανησυχεί την Ε.Ε.

Ο έλεγχος της 5G από εχθρικά κράτη ανησυχεί την Ε.Ε.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε έκθεσή της για τους κινδύνους ασφαλείας από την τεχνολογία 5G, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, προειδοποιεί για το εφιαλτικό ενδεχόμενο κατά το οποίο χάκερς ή εχθρικά κράτη θα αποκτήσουν πλήρη έλεγχο των ηλεκτρικών δικτύων, των αστυνομικών τηλεπικοινωνιών ή ακόμα και των οικιακών συσκευών.

Η έκθεση δεν κατονομάζει, βεβαίως, την Κίνα ή τη Huawei, αλλά ανοίγει τον δρόμο για τη θέσπιση ρυθμιστικών μέτρων, όπως είναι ο περιορισμός της υπερβολικής εξάρτησης από τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό ενός προμηθευτή, ιδιαίτερα αν αυτός εδρεύει σε κράτος που δεν διαθέτει ανεπτυγμένες δημοκρατικές διαδικασίες. Ειδικότερα, η 24σέλιδη έκθεση της Ε.Ε. αναφέρει ότι «εχθρικά διακείμενες τρίτες χώρες μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στους παρόχους τεχνολογίας 5G προκειμένου να διευκολύνουν κυβερνοεπιθέσεις που θα εξυπηρετούν τα εθνικά τους συμφέροντα».

Η έκθεση, η οποία ήταν αρχικώς διαβαθμισμένη, υποδεικνύει ότι μη δημοκρατικά κράτη θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους κατασκοπικής δραστηριότητας. Στο συμπέρασμά της προειδοποιεί ότι η νέα τεχνολογία «θα αυξήσει τον αριθμό των διόδων επιθέσεων, κάτι που μπορούν να εκμεταλλευθούν οι “σκοτεινοί παίκτες” σε κάποια κράτη εκτός Ε.Ε., όπως εξάλλου και οι “παίκτες” που υποστηρίζονται από κράτη, εξαιτίας των ικανοτήτων τους (βούλησης και πόρων), έτσι ώστε να πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των τηλεπικοινωνιακών δικτύων των κρατών-μελών της Ε.Ε.».

«Η τεχνολογία 5G θα αποτελέσει τη σπονδυλική στήλη των κοινωνιών και των οικονομιών μας», δήλωσε ο επίτροπος Ασφαλείας της Ε.Ε. Τζούλιαν Κινγκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Θα μεταφέρει πολύ ευαίσθητες πληροφορίες», προσέθεσε. Η Ε.Ε. καλεί τα κράτη-μέλη να αναθεωρήσουν τα συστήματα ασφαλείας πριν από την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G, επικαλούμενη κινδύνους οι οποίοι κυμαίνονται από την κρατική κατασκοπεία έως τη δολιοφθορά, με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού από το οργανωμένο έγκλημα ή την άρνηση υπηρεσιών, που μπορεί να μπλοκάρει τις συσκευές των χρηστών. Επίσης, προειδοποιεί κράτη και διαχειριστές για τον κίνδυνο της εξάρτησης από έναν μοναδικό προμηθευτή όσον αφορά την ανοικοδόμηση της αναγκαίας υποδομής, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί στην Ιταλία, η οποία έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με τη Huawei. Oι ΗΠΑ εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στους συμμάχους τους προκειμένου να απορρίψουν τη Huawei από τα μελλοντικά δίκτυά τους.

Αν και μια ενδεχόμενη απόφαση αποκλεισμού της Huawei θα πρέπει να ληφθεί από κάθε κράτος ξεχωριστά –και κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν έχει αποφασίσει κάτι τέτοιο–, μια συνολική  ευρωπαϊκή προσέγγιση θα καταστήσει δυσχερέστερα τα αντίποινα από το Πεκίνο προς μεμονωμένα κράτη που τηρούν σκληρή στάση έναντι της Huawei. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκτενώς αναφερθεί στις ανησυχίες τους για τυχόν συνεργασία με κινεζικές εταιρείες κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όπως η Huawei, μετά τη θέσπιση νόμου, το 2017, από την Κίνα, που επιβάλλει σε οργανισμούς και πολίτες να στηρίζουν και να βοηθούν τις υπηρεσίες πληροφοριών στις έρευνές τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή