Τραμπ: Οι δύο διαβόητοι τζιχαντιστές Beatles παραδόθηκαν στις ΗΠΑ

Τραμπ: Οι δύο διαβόητοι τζιχαντιστές Beatles παραδόθηκαν στις ΗΠΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο διαβόητοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, γνωστοί με το παρωνύμιο Beatles, που κρατούνταν από τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία παραδόθηκαν στον αμερικανικό στρατό εξαιτίας της τουρκικής επίθεσης στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Στην περίπτωση που η Τουρκία χάσει τον έλεγχο (των τζιχαντιστών μαχητών που κρατούνται από τους Κούρδους στη Συρία) οι ΗΠΑ έχουν ήδη απομακρύνει από τη χώρα και έχουν μεταφέρει σε ασφαλές μέρος, υπό τον έλεγχο του αμερικανικού στρατού, δύο μαχητές του ΙΚ, γνωστούς ως "Beetles" οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε αποκεφαλισμούς στη Συρία», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, προσθέτωντας «Είναι οι χειρότεροι των χειρότερων!». 

Οι δύο τζιχαντιστές, σύμφωνα με την Washington Post και το CNN, είναι ο Αλεξάντα Έιμον Κότεϊ και ο ελ Σάφι αλ Σέιχ, μέλη μιας τετράδας στην οποία οι όμηροί τους είχαν δώσει το παρωνύμιο «οι Μπιτλς»,  εξαιτίας της αγγλικής τους προφοράς.

Οι τέσσερις αυτοί τζιχαντιστές είχαν απαγάγει, βασανίσει και αποκεφαλίσει κάποιους κρατούμενους, ανάμεσά τους τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2014.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πήραμε από τις SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι) τον έλεγχο δύο υψηλόβαθμων στελεχών του ΙΚ», επιβεβαίωσε χθες Αμερικανός αξιωματούχος ασφαλείας.

Οι δύο άνδρες «κρατούνται από τον αμερικανικό στρατό» «εκτός Συρίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο αμερικανικός Τύπος αναφέρει ότι κρατούνται στο Ιράκ.

Πολλές χώρες φοβούνται ότι η τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων της Δύσης στη μάχη κατά του ΙΚ, θα συμβάλει στην αναγέννηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης, την ώρα που περίπου 10.000 μαχητές της κρατούνται σε στρατόπεδα που ελέγχονται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Ανάμεσα στους κρατούμενους είναι και σχεδόν 2.000 ξένοι τζιχαντιστές, τους οποίους οι χώρες καταγωγής τους αρνούνται να δεχθούν.

Μεταξύ αυτών είναι και οι δύο Beatles, που κατάγονται από το Λονδίνο. Το τρίτο μέλος της ομάδας σκοτώθηκε σε πλήγμα μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους και το τέταρτο κρατείται σε φυλακή της Τουρκίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή