«Ανεπιθύμητα» τα Τίρανα και τα Σκόπια

«Ανεπιθύμητα» τα Τίρανα και τα Σκόπια

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η γαλλική κυβέρνηση τάσσεται κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αντιρρήσεις ικανές να τορπιλίσουν το εγχείρημα. Αρνητική στάση ως προς την Αλβανία τηρούν επίσης η Δανία και η Ολλανδία, αν και η δεύτερη εμφανίζεται πιο ευέλικτη αναφορικά με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας.

«Οι δύο χώρες δεν έχουν φθάσει στο σημείο που απαιτείται. Τους ζητούμε να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. «Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις το 2019, θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση εντός του 2020». Οι αντιδράσεις είναι καθοριστικής σημασίας, διότι απαιτείται ομοφωνία στους κόλπους της Ε.Ε., προκειμένου να ξεκινήσουν νέες ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Τουλάχιστον 14 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσονται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων, προειδοποιώντας ότι, σε περίπτωση που η ενταξιακή προοπτική απομακρυνθεί, θα προκύψει «στρατηγικό κενό», το οποίο μπορεί να εκμεταλλευθούν η Ρωσία, η Κίνα ή η Τουρκία.

Οι γαλλικές αντιρρήσεις συνδέονται με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς προσπαθεί να επιλύσει τον γρίφο του μεταναστευτικού, της οικονομικής ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι πολύ ενοχλητικό για τα περισσότερα κράτη-μέλη», δήλωσε διπλωμάτης χώρας που υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία των δύο χωρών. «Διακυβεύεται η αξιοπιστία μας».

Σε συνεδρίαση, χθες, στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι της Ολλανδίας και της Δανίας δήλωσαν κάθετα αντίθετοι στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, ενώ ως προς τη Βόρεια Μακεδονία η Ολλανδία φάνηκε διατεθειμένη να δώσει το πράσινο φως, σε περίπτωση που η χώρα θεσμοθετήσει την ίδρυση ανεξάρτητης εισαγγελικής αρχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή