Απόρριψη-χαστούκι στον Μακρόν

Απόρριψη-χαστούκι στον Μακρόν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόκκινη κάρτα έδειξε χθες το Ευρωκοινοβούλιο, για πρώτη φορά, σε Γαλλίδα υποψήφιοκρίνοντάς την ακατάλληλη για τη θέση της επιτρόπου. Αυτή η κίνηση, πέραν του ότι είναι πρωτοφανής, αποτελεί και σημαντικό πλήγμα προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η υποψήφια επίτροπος Σιλβί Γκουλάρντ, που προοριζόταν να αναλάβει το πανίσχυρο χαρτοφυλάκιο της Εσωτερικής Αγοράς και της Αμυνας της Ε.Ε.,  απορρίφθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των ακροάσεών της από ευρωβουλευτές των αρμοδίων επιτροπών, με 82 να ψηφίζουν κατά του διορισμού της και μόλις 29 να ψηφίζουν υπέρ. Η Γκουλάρντ, Φιλελεύθερη πρώην ευρωβουλευτής, αντιμετώπισε τις κατηγορίες –σε δύο μάλιστα ακροάσεις– ότι χρησιμοποίησε τη βοηθό που είχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εγχώρια πολιτική καριέρα της, καθώς και σχετικά με την αμοιβή που λάμβανε από ένα αμερικανικό think tank, αλλά και το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της και των εξουσιών που διέθετε. Η ίδια δεν κατάφερε να περιορίσει τις ανησυχίες των ευρωβουλευτών, με αποτέλεσμα να της αρνηθούν την έγκρισή τους.

Οι πιο μεγάλοι επικριτές της Γκουλάρντ ήταν οι ευρωβουλευτές από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) – και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποπτεύονται ότι η αυστηρή στάση που τήρησαν είχε χαρακτήρα αντιποίνων για τον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος δεν έγινε πρόεδρος της Επιτροπής κυρίως επειδή ο Μακρόν προέβαλε μεγάλη αντίσταση στην υποψηφιότητά του.

Μετά την απόρριψή της, ο Γάλλος πρόεδρος προχώρησε χθες σε πρωτοφανή δήλωση. Είπε, συγκεκριμένα, πως, όταν είχε προτείνει την Γκουλάρντ στη μελλοντική πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την είχε ρωτήσει κατά πόσον θα εγκρινόταν η υποψηφιότητά της από τις τρεις μεγάλες πολιτικές ομάδες, καθώς της εξήγησε ότι εκκρεμούσαν τα παραπάνω ζητήματα. Εκείνη, με τη σειρά της, επικοινώνησε με τους επικεφαλής των κομμάτων και τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Δήλωση Φον ντερ Λάιεν

Σε γραπτή δήλωσή της, η Φον ντερ Λάιεν απάντησε στον Μακρόν λέγοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τι διακυβεύεται τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το Brexit, εμπορικά ζητήματα και συγκρούσεις στην άμεση γειτονιά του. «Με τόσα πολλά διακυβεύματα, είναι πλέον απαραίτητο, μαζί με το Κοινοβούλιο, να επιταχύνουμε τη διαδικασία ώστε η Ευρώπη να μπορεί να δράσει γρήγορα». Το βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει τώρα ο Μκαρόν είναι να βρει άμεσα έναν αντικαταστάτη της Γκουλάρντ και να διασφαλίσει ότι το πανίσχυρο χαρτοφυλάκιό της θα παραμείνει στη Γαλλία. Επίσης για να αναλάβει η νέα Επιτροπή τα ηνία την 1η Νοεμβρίου, όπως είναι σχεδιασμένο, θα πρέπει μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχει προταθεί αντικαταστάτης της Γκουλάρντ, που θα πρέπει να περάσει άμεσα από ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο, έτσι ώστε ολόκληρη η νέα  Επιτροπή να εγκριθεί από την Ολομέλεια στις 23 Οκτωβρίου. Διαφορετικά, η νέα Επιτροπή θα καθυστερήσει για περίπου έναν μήνα, καθώς θα χρειαστεί να περάσει από την Ολομέλεια του Νοεμβρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή