Ρόλο μεσολαβητή διεκδικεί τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ

Ρόλο μεσολαβητή διεκδικεί τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά τις αλλόκοτες δηλώσεις του, με τις οποίες εξέφρασε το παράπονό του για τη μη συμμετοχή των Κούρδων στην απόβαση της Νορμανδίας, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να αλλάξει τις εντυπώσεις. Υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής για την παράδοση των Κούρδων στον Ερντογάν, ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε χθες ότι έχει συνομιλίες και με τις δύο πλευρές, προς εκτόνωση της κρίσης στη βόρεια Συρία.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε, στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ουδέποτε έδωσαν το πράσινο φως στην Τουρκία» να επέμβει εναντίον των Κούρδων, απλώς απέσυραν στρατιώτες τους από ορισμένες περιοχές για να μην κινδυνεύσουν από την τουρκική εισβολή. Στην ίδια συνέντευξη, ωστόσο, αναγνώρισε τις «νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας» της Τουρκίας και θεώρησε αβάσιμους τους φόβους πως η τουρκική επιχείρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προσπαθήσει να δικαιολογήσει την επιλογή του να επιτρέψει την εισβολή της Τουρκίας, θυμίζοντας στο ακροατήριό του ότι οι Κούρδοι, ένα έθνος χωρίς κράτος, δεν είχαν λάβει μέρος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Αμερικανών. «Δεν μας βοήθησαν τότε, δεν μας βοήθησαν για παράδειγμα στη Νορμανδία – αναφέρουν διάφορες μάχες, αλλά δεν ήταν εκεί», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια τελετής στον Λευκό Οίκο. Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του, επικαλέστηκε ένα «πολύ, πολύ γερό άρθρο», πιθανότατα ενός συντηρητικού αρθρογράφου ονόματι Κερτ Σλίκτερ.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν αφιερώσει «τρομερά ποσά χρημάτων για να βοηθήσουν τους Κούρδους», οι οποίοι «πολεμούν για τη δική τους γη και όχι για τις ΗΠΑ» – κάτι προφανώς απαράδεκτο. Φάνηκε, ωστόσο, μεγαλόθυμος απέναντί τους. «Τούτων λεχθέντων, μας αρέσουν οι Κούρδοι», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει την εισβολή του Ερντογάν «κακή ιδέα». Απέφυγε, πάντως, να διευκρινίσει τι θα κάνει με αυτή την κακή ιδέα και πώς θα εκφράσει τη συμπάθειά του προς τους Κούρδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή