Εκβιάζει με πρόσφυγες ο Ερντογάν

Εκβιάζει με πρόσφυγες ο Ερντογάν

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδρώντας οργισμένα στη διεθνή κατακραυγή κατά της Τουρκίας για την εισβολή εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία, ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε με ωμό τρόπο τους Ευρωπαίους ότι θα προκαλέσει νέα προσφυγική κρίση, αν δεν σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τις επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ως εισβολή και κατοχή.

«Θα ανοίξουμε τις πύλες και θα σας στείλουμε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Επιπλέον, αναγνώρισε απερίφραστα ότι στόχος της τουρκικής επιχείρησης είναι «να αποκαταστήσει τη δημογραφική δομή στην περιοχή», δηλαδή να αλλάξει βιαίως τα δημογραφικά δεδομένα εις βάρος του κουρδικού στοιχείου. Στην ίδια ομιλία, υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα αναλάβει τη φύλαξη των τζιχαντιστών που κρατούνται σήμερα από τους Κούρδους.

Τις απειλές Ερντογάν επανέλαβε λίγο αργότερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις επικρίσεις εναντίον της χώρας του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Εν τοιαύτη περιπτώσει, θα ήταν καλύτερο να αφήσουμε αυτές τις χώρες, της Ε.Ε., να πάρουν τους πρόσφυγες». Είπε ακόμη ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα προωθηθούν σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα, ώστε «να εξοντώσουν όλους τους τρομοκράτες».

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, οι Τούρκοι στρατιώτες και οι τοπικοί σύμμαχοί τους προωθούνταν με αργό ρυθμό. Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν καταλάβει τουλάχιστον ένα κουρδικό χωριό, ενώ συνεχίζονταν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και οι βολές πυροβολικού. Ανεξάρτητες πηγές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 23 μαχητές των υπό κουρδικό έλεγχο Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και οκτώ άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στις μάχες, ενώ ο Ερντογάν υποστήριζε ότι 109 Κούρδοι μαχητές εξοντώθηκαν. Στο μεταξύ, πέντε παραμεθόριες τουρκικές πόλεις επλήγησαν από πυραύλους και όλμους των Κούρδων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άμαχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους εννέα μηνών, ενώ 46 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Χθες το βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητήσει την τουρκική εισβολή, με πρωτοβουλία Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας, αλλά δεν στάθηκε εφικτό να καταλήξει σε κοινή στάση, καθώς η Ρωσία ζήτησε να συζητηθεί συνολικά το ζήτημα της παρουσίας ξένων δυνάμεων στο συριακό έδαφος. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αντι Ρίνε, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ζήτησε από την Αγκυρα να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες και ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται στο εξής να εξάγει οπλικά συστήματα στην Τουρκία. Εντονη ήταν η αντίδραση του Ισραηλινού υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος κατηγόρησε την Τουρκία για «εθνοκάθαρση» εις βάρος των Κούρδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή