ΚΟΣΜΟΣ

«Ξεκάθαρη αλληλεγγύη» στην επιχείρηση στη Συρία ζήτησε ο Τσαβούσογλου από τον Στόλτενμπεργκ

«Ξεκάθαρη αλληλεγγύη» στην επιχείρηση στη Συρία ζήτησε ο Τσαβούσογλου από τον Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, κάλεσε σήμερα την Άγκυρα να δράσει «με αυτοσυγκράτηση» κατά την επιχείρηση που διεξάγει εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.

«Ενημέρωσα ττον Τούρκο ΥΠΕΞ για τις σοβαρές μου ανησυχίες αναφορικά με την επιχείρηση αυτή και για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής. Αν και η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της, αναμένουμε από αυτή να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση» τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον  Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι αναμένει από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ να σταθούν στο πλευρό της στην εν εξελίξει «νόμιμη» επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.

«Το να αναμένουμε από τους συμμάχους μας να επιδείξουν αλληλεγγύη. είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα», εξήγησε.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός τόνισε: «Δεν μας αρκεί να λέτε: "Κατανοούμε τις νόμινες ανησυχίες σας". Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρη αλληλεγγύη». 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε επίσης ότι δεν θα πρέπει να κινδυνεύσουν οι πρόοδοι που έχουν καταγραφεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι μαχητές του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) δεν πρέπει να καταφέρουν να αποδράσουν», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ..

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ