ΚΟΣΜΟΣ

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από Σκανδιναβικές χώρες

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από Σκανδιναβικές χώρες

Πίεση για να επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας θα ασκήσει η Σουηδία κατά τη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Σε αυτή την απόφαση κατέληξε σήμερα το σουηδικό κοινοβούλιο, μία ημέρα μετά την απόφαση της γειτονικής Νορβηγίας να «παγώνει» τις εξαγωγές όπλων στην Άγκυρα, λόγω της στρατιωτικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία. 

Εχθές, στο ΣΑ του ΟΗΕ, η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε καταδίκασε την επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, λέγοντας ότι «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποσταθεροποιεί την κατάσταση και υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες, όχι μόνο για τους Κούρδους». 

Από την πλευρά της η Νορβηγία, αν και σύμμαχος χώρα της Τουρκίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε την αναστολή οποιασδήποτε νέας εξαγωγής όπλων προς την Άγκυρα

«Δεδομένου ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη και αλλάζει γρήγορα, το υπουργείο Εξωτερικών, για προληπτικούς λόγους, δεν θα επεξεργαστεί νέες αιτήσεις για άδειες εξαγωγής αμυντικού υλικού και υλικών πολλαπλών χρήσεων προς την Τουρκία μέχρι νεωτέρας», δήλωσε η επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας 'Ινε 'Ερικσεν Σορέιντε.

Η Φινλανδία, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε επίσης πριν δύο ημέρες τη διακοπή των νέων εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία ή άλλη χώρα που εμπλέκεται στον πόλεμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ