Πέθανε ο αστροναύτης που έκανε τον πρώτο διαστημικό περίπατο (βίντεο – φωτογραφίες)

Πέθανε ο αστροναύτης που έκανε τον πρώτο διαστημικό περίπατο (βίντεο – φωτογραφίες)

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ, μία από τις σημαντικές μορφές του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, απεβίωσε σήμερα στη Μόσχα σε ηλικία 85 ετών.

Ο Λεόνοφ έγινε το 1965 ο πρώτος αστροναύτης που έκανε διαστημικό περίπατο. 

Πέθανε ο αστροναύτης που έκανε τον πρώτο διαστημικό περίπατο (βίντεο – φωτογραφίες)-1

Ο διαστημικός περίπατος εκτός οχήματος είχε προγραμματισθεί να γίνει με την αποστολή του προγράμματος Βοστόκ 11, αλλά ακυρώθηκε και έτσι το ιστορικό γεγονός συνέβη κατά την πτήση του Βοσχόντ 2, στις 18-19 Μαρτίου. 

Πέθανε ο αστροναύτης που έκανε τον πρώτο διαστημικό περίπατο (βίντεο – φωτογραφίες)-2
 
Παρά μια σειρά δυσλειτουργιών,  από το γεγονός ότι ο Λεονόφ είχε προβλήματα με το να ξαναμπεί στην κάψουλα, μέχρι και το ότι η κάψουλα «έχασε» τη ζώνη προσγείωσης, η ιστορική επιχείρηση θεωρήθηκε επιτυχής.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης πτήσης του στο Διάστημα που πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 21 Ιουλίου 1975, ο Λεόνοφ ως κυβερνήτης του πληρώματος συμμετείχε στην πρώτη σύνδεση διαστημοπλοίων από διαφορετικές χώρες και συγκεκριμένα του διαστημοπλοίου της Σοβιετικής Ένωσης Soyuz-19 και του αμερικανικού διαστημοπλοίου Apollo 18.

Τότε, σε διαστημική τροχιά, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση και η ιστορική χειραψία μεταξύ των πληρωμάτων των δύο διαστημοπλοίων Αλεξέι Λεόνοφ, Βαλέρι Κουμπάσοφ, Βένς Μπράντ, Τόμας Στάφορντ και Ντόναλντ Σλέιτον.

Ανήμερα των 85ων γενεθλίων του, φέτος στις 29 Μαΐου, τα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) Όλεγκ Κονονένκο και Αλεξέι Οφτσίνιν αφιέρωσαν στον Λεόνοφ τον περίπατό τους στο Διάστημα. Στις διαστημικές τους στολές είχαν διακριτικά που έγραφαν «Λεόνοφ Νο1» και «Χρόνια Πολλά Αλεξέι Αρχίποβιτς Λεόνοφ», ενώ είχαν μαζί τους στον διαστημικό περίπατο μια φωτογραφία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή