Ξαφνική αισιοδοξία για συμφωνία της τελευταίας στιγμής για το Brexit

Ξαφνική αισιοδοξία για συμφωνία της τελευταίας στιγμής για το Brexit

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προοπτικές μιας συμφωνίας της τελευταίας στιγμής για το Brexit εμφανίστηκαν σήμερα  μετά την δήλωση του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι είχε μια «εποικοδομητική» συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει διορία ως σήμερα στο Λονδίνο για να παρουσιάσει μια αποδεκτή, συμβιβαστική λύση 

Οι δύο διαπραγματευτές για το Brexit συναντήθηκαν σήμερα για ένα πρόγευμα εργασίας στις Βρυξέλλες προκειμένου να εκτιμήσουν αν υπάρχουν πιθανότητες να ξεμπλοκαριστούν οι συζητήσεις, έπειτα από μία τεταμένη εβδομάδα και πριν τη διεξαγωγή μιας κρίσιμης ευρωπαϊκής συνόδου για το θέμα.

Μετά την συνάτηση, ο Μπαρνιέ δήλωσε «Κάντε υπομονή. Το Brexit είναι σαν την αναρρίχηση στο βουνό. Χρειαζόμαστε εγρήγορση, αποφασιστικότητα και υπομονή».

Εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε επίσης ότι η συνάντηση Μπάρκλεϊ-Μπαρνιέ ήταν «εποικοδομητική» .

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν νωρίτερα και οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. «Εργαζόμαστε προς μια συμφωνία», δήλωσε η Αντρέεβα. «Εάν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος. 

Όπως δήλωσαν δύο υψηλόβαθμες πηγές, οι 27 χώρες που παραμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit εξουσιοδότησαν τον διαπραγματευτή Μπαρνιέ να πραγματοποιήσει έναν ακόμα γύρο εντατικών και κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί ότι οι «επόμενες λίγες ώρες» μπορεί να είναι κρίσιμες σε ό,τι αφορά την πιθανότητα μιας σημαντικής εξέλιξης για μια συμφωνία για το Brexit.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του Reuters εάν υπάρχει μια «αχτίδα ελπίδας» για μια συμφωνία για το Brexit, ο Μακρόν απάντησε: «Ας περιμένουμε τις επόμενες λίγες ώρες».

Μέσα πάντως στο κλίμα αισιοδοξίας που δημιουργήθηκε η στερλίνα έκανε κάνει ράλι άνω του 3% από χθες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδό της από τα μέσα Ιουνίου του 2016, πριν οι πολίτες στη Βρετανία ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.

Μεγάλες επενδυτικές τράπεζες είπαν, επίσης, ότι είναι πιο αισιόδοξες για τις προοπτικές μιας συμφωνίας για το Brexit, μετά και από την πρόσφατη θετική συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Ιρλανδού ομολόγου του Λίο Βαράντκαρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή